Den internasjonale Holocaustdagen

27. januar hvert år markeres Den internasjonale Holocaustdagen. Dagen markeres over hele landet, og er en anledning for skoler til å tematisere rasismens og antisemittismens ytterste konsekvenser.

Illustrasjon: Kristian Hammerstad/byHands

Bakgrunn

Den 27. januar 1945 ble fangene i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleirene Auschwitz-Birkenau befridd av sovjetiske soldater. Denne datoen ble etter hvert markert i flere land, i Norge første gang i 2002. I november 2005 vedtok FNs generalforsamling at 27. januar skal være en internasjonal minnedag for Holocaust.

Dagen bidrar til bevisstgjøring om nazistenes utryddelsespolitikk, og gir anledning til å diskutere og reflektere over hvordan og hvorfor forbrytelser i et slikt omfang kunne skje.

HL-senteret har hatt ulike arrangementer og opplegg tilpasset skolers markering av Holocaustdagen. På denne siden kan du lese om aktivitetene de siste årene og finne undervisningsmateriell til bruk i egen undervisning.

2022: Etterlevende generasjoner forteller om sitt møte med historien. 

På Holocaustdagen i 2022 møtes et utvalg unge jødiske personer for å snakke om sine erfaringer og opplevelser knyttet til Holocaust i ettertid. Mer informasjon finner du her

2021: Hvordan kan skolen markere Holocaustdagen?

Skal skolen din markere Holocaustdagen? Her finner du HL-senterets tips til planlegging og gjennomføring. Her finner du også forslag til undervisningsopplegg. 

2020: Tidsvitnet Gerd Golombek i samtale med skoleelever

På Holocaustdagen i 2020 møttes Gerd og to unge jødiske nordmenn til samtale om hvordan Holocaust har påvirket deres liv og identitet. Med i samtalen var to skoleklasser med sine spørsmål til hva som skjedde under Holocaust i Norge og hvordan man lever livet videre, også for de neste generasjonene. 

Undervisningsopplegg for Holocaustdagen 2020 finner du her


2019 og 2018: "Å fylle tomrommet"

I forbindelse med Holocaustdagen 2019 og 2018 invitererte HL-senteret og Jødisk Museum Oslo elever fra hele landet til å minnes ofrene for nazistenes folkemord ved å jobbe med sitt lokalmiljø eller digitale kart for å lete frem historier knyttet til Holocaust i Norge i sin del av landet.

Undervisningsopplegg for Holocaustdagen 2019 finner du her.

2017: Møte med tidsvitne Gerd Golombek

Den 27. januar 2017 ble den internasjonale Holocaustdagen markert, blant annet ved at to skoleklasser fikk samtale med Gerd Golombek om hennes historie. I likhet med andre jøder fra Norge skulle tolv år gamle Gerd og hennes familie deporteres til Auschwitz høsten 1942. Men de rakk ikke frem til skipet Donau i tide. 
 
Tusen takk til Gerd Golombek og elever fra Kristelig gymnasium i Oslo og Kjellervolla skole i Lillestrøm for deltakelsen. Samtalen kan ses her.

2016: Markering i Oslo med Siegmund Korn, Erna Solberg og Kronprins Håkon Magnus

 

I Oslo markerte HL-senteret dagen med et større arrangement på Akershuskaia, ikke langt fra stedet hvor de norske jødene ble deportert i 1942 med DS Donau. Den årlige seremonien består av flere kulturelle innslag. Kronprins Håkon Magnus var tilstede og hovedtaleren var statsminister Erna Solberg.

 

I tillegg deltok Siegmund Korn, som var et av de jødiske barnehjemsbarna som flyktet fra Norge til Sverige i 1942, i en samtale med skoleelever. Denne samtalen var en del av et pedagogisk opplegg som ble tilbudt alle landets skoler.

Se opptak av samtalen med Siegmund Korn.

Dagen ble også markert en rekke steder i Norge som Falstadsenteret i Nord-Trønderlag, Espeland fangeleir i Arna utenfor Bergen og Stiftelsen Arkivet i Kristiansand.

2015: Samtale med Samuel Steinman

I anledning Holocaustdagen 27. januar 2015 møtte to skoleklasser Samuel Steinmann, en av de norske jødene som ble deportert til Auschwitz. Samtalen tok utgangspunkt i spørsmål elevene har formulert, sammen med spørsmål som var sendt inn fra skoler andre steder i landet. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner deltok også i samtalen. 

Se opptak av samtalen med Samuel Steinman.

Undervisningsmateriell

HL-senteret har utarbeidet mye materiell for arbeid med Holocaust og relaterte temaer, og som egner seg godt til bruk knyttet til Holocaustdagen.

Emneord: Holocaustdagen
Publisert 20. jan. 2015 12:05 - Sist endret 13. okt. 2022 15:39