Den internasjonale Holocaustdagen
27. januar hvert år markeres Den internasjonale Holocaustdagen. Dagen markeres over hele landet, og er en anledning for skoler til å tematisere rasismens og antisemittismens ytterste konsekvenser.

Illustrasjon: Kristian Hammerstad/byHands
Bakgrunn
Den 27. januar 1945 ble fangene i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleirene Auschwitz-Birkenau befridd av sovjetiske soldater. Denne datoen ble etter hvert markert i flere land, i Norge første gang i 2002. I november 2005 vedtok FNs generalforsamling at 27. januar skal være en internasjonal minnedag for Holocaust.
Dagen bidrar til bevisstgjøring om nazistenes utryddelsespolitikk, og gir anledning til å diskutere og reflektere over hvordan og hvorfor forbrytelser i et slikt omfang kunne skje.
HL-senteret har hatt ulike arrangementer og opplegg tilpasset skolers markering av Holocaustdagen. På denne siden kan du lese om aktivitetene de siste årene og finne undervisningsmateriell til bruk i egen undervisning.
2021: Hvordan kan skolen markere Holocaustdagen?
Skal skolen din markere Holocaustdagen? Les HL-senterets tips til planlegging og gjennomføring. Her finner du også forslag til undervisningsopplegg.
2020: Tidsvitnet Gerd Golumbek i samtale med skoleelever
På Holocaustdagen i 2020 møttes Gerd og to unge jødiske nordmenn til samtale om hvordan Holocaust har påvirket deres liv og identitet. Med i samtalen var to skoleklasser med sine spørsmål til hva som skjedde under Holocaust i Norge og hvordan man lever livet videre, også for de neste generasjonene.
Undervisningsopplegg for Holocaustdagen 2020 finner du her.
2019 og 2018: "Å fylle tomrommet"
I forbindelse med Holocaustdagen 2019 og 2018 invitererte HL-senteret og Jødisk Museum Oslo elever fra hele landet til å minnes ofrene for nazistenes folkemord ved å jobbe med sitt lokalmiljø eller digitale kart for å lete frem historier knyttet til Holocaust i Norge i sin del av landet.
Undervisningsopplegg for Holocaustdagen 2019 finner du her.
2017: Møte med tidsvitne Gerd Golombek
2016: Markering i Oslo med Siegmund Korn, Erna Solberg og Kronprins Håkon Magnus
I tillegg deltok Siegmund Korn, som var et av de jødiske barnehjemsbarna som flyktet fra Norge til Sverige i 1942, i en samtale med skoleelever. Denne samtalen var en del av et pedagogisk opplegg som ble tilbudt alle landets skoler.
Se opptak av samtalen med Siegmund Korn.
Dagen ble også markert en rekke steder i Norge som Falstadsenteret i Nord-Trønderlag, Espeland fangeleir i Arna utenfor Bergen og Stiftelsen Arkivet i Kristiansand.
2015: Samtale med Samuel Steinman
I anledning Holocaustdagen 27. januar 2015 møtte to skoleklasser Samuel Steinmann, en av de norske jødene som ble deportert til Auschwitz. Samtalen tok utgangspunkt i spørsmål elevene har formulert, sammen med spørsmål som var sendt inn fra skoler andre steder i landet. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner deltok også i samtalen.
Se opptak av samtalen med Samuel Steinman.
Undervisningsmateriell
HL-senteret har utarbeidet mye materiell for arbeid med Holocaust og relaterte temaer, og som egner seg godt til bruk knyttet til Holocaustdagen.
- I kunnskapsdatabasen ligger en rekke artikler som tar for seg forskjellige temaer knyttet til Holocaust, blant annet:
- Oversiktsartikkel om Holocaust
- Historien om deportasjonen av de norske jødene
- Massedrapet på funksjonshemmede, også kjent som eutanasiprogrammet
- Drapet på sivile på Østfronten
- Nettstedet folkemord.no setter Holocaust i Norge i sammenheng med andre folkemord og massedrap i syv andre land og områder.
- Lenke til oversikt over HL-senterets pedagogiske materiell