Forskningsrapport: Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2022

Utbredelsen av antisemittiske og muslimfiendtlige holdninger har gått ned i Norge siden 2017, mens fordommer i form av stereotypier fremdeles er utbredt. Unge mennesker har et mer positivt syn både på jøder og muslimer. Det er noen av funnene i den nye holdningsundersøkelsen. 

Last ned rapporten

English report

 

Kort om undersøkelsen

Denne rapporten presenterer resultatene fra tre undersøkelser
om holdninger til jøder og muslimer i Norge i 2022:

  • en befolkningsundersøkelse

  • en minoritetsundersøkelse

  • en ungdomsundersøkelse

Kartleggingen av holdninger til jøder ble gjennomført for første gang i 2011, mens kartleggingen av holdninger til muslimer ble gjort for første gang i 2017. I 2017 ble også minoritetsundersøkelsen gjort for første gang. Ved å gjenta undersøkelsene hvert femte år har det vært mulig å se utviklingen av holdninger over tid.

Oppdraget med å gjennomføre undersøkelsene ble gitt HL-senteret av Kultur- og likestillingsdepartementet etter en utlysning i 2020. Prosjektet ble finansiert av Kultur- og likestillingsdepartementet, Barne- og familiedepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.


Ungdomsundersøkelse

Nytt for studien i 2022 er en egen undersøkelse blant ungdommer. Denne undersøkelsen dekker de samme temaene som befolkningsundersøkelsen, men går i dybden når det gjelder ungdommenes syn på grenser for akseptable handlinger og ytringer. I tillegg til de statistiske undersøkelsene er det gjennomført gruppeintervjuer med ungdommer. Datainnsamlingen ble foretatt av Kantar Public i perioden november 2021 til februar 2022. Gruppeintervjuene med ungdommer ble gjennomført i perioden oktober 2021 til mars 2022.

Tre dimensjoner av holdninger

I rapporten er det kartlagt holdninger med utgangspunkt i tre ulike dimensjoner:

  • En kognitiv dimensjon (stereotypiske forestillinger/fordommer)
  • En affektiv dimensjon (følelser som sympati og antipati)
  • En dimensjon som måler sosial avstand. Her inngår spørsmål om vennskap og naboskap. 

Disse dimensjonene eksisterer til en viss grad uavhengig av hverandre. Man kan for eksempel ha fordommer mot en gruppe, men likevel synes det er greit å ha et medlem av gruppen som nabo eller venn. Fordommer er ofte mer utbredt enn de andre dimensjonene. En slik tendens sees også i den foreliggende studien.

Publisert 12. juni 2023 08:47 - Sist endret 4. okt. 2023 09:39