Det som er jødisk. En intervjustudie av jøder i Norge (avsluttet)

HL-senteret har i perioden januar 2011 til desember 2012 gjennomført en kvalitativ undersøkelse av erfaringer knyttet til det å leve med jødisk identitet i Norge. Undersøkelsen rommer temaer som religiøs tilhørighet, forhold til tradisjon og identitet, minnekultur etter Holocaust og erfaringer med antisemittisme. Informantene er jøder bosatt i Norge i aldersgruppen 18 til 70 år. 

Om prosjektet

Prosjektet ble igangsatt i forbindelse med at HL-senteret i perioden august 2010 - mai 2012 gjennomførte en befolkningsundersøkelse av holdninger til jøder. Det var interessant å supplere funnene fra befolkningsundersøkelsen med erfaringer som den jødiske befolkningen selv har gjort, og slik utdype forståelsen av forholdet mellom den jødiske minoriteten og det norske samfunnet for øvrig. 

Studien «Det som er jødisk» ser også på hvordan Holocaust inngår som familiehistorie og som aspekt ved en jødisk identitet blant unge jøder i dagens Norge.

Undersøkelsen er gjennomført ved hjelp av individuelle intervjuer og gruppesamtaler innenfor familieenheter med to generasjoner til stede (ikke barn under 16 år). Prosjektet har også fått tilgang til videomateriale med intervjuer foretatt av DMT Oslo i forbindelse med en kvalitativ undersøkelse om erfaringer med antisemittisme blant den jødiske minoriteten i Oslo og Trondheim. Totalt har det anslagsvis vært 50 intervjuer. Det har vært rekruttert intervjuobjekter fra de mosaiske trossamfunnene både i Oslo og Trondheim, i tillegg til personer som ikke er tilknyttet DMT. 

Resultater

Prosjektet ble avsluttet desember 2012 med en presentasjon på Litteraturhuset. Resultatene foreligger i rapporten Det som er jødisk. Identiteter, historiebevissthet og erfaringer med antisemittisme.

Les rapporten

 

Emneord: Identitet, Antisemittisme, Holdninger, Gruppekonstruksjon, Minoriteter
Publisert 15. aug. 2023 08:47 - Sist endret 16. nov. 2023 14:19