Ytringsfrihet – rom for alt og alle?

Nordisk konferanse om ytringsfrihet og ytringsklima 

Illustrasjonsbilde

Hvordan oppleves dagens ytringsklima for ulike mennesker? Hvem deltar, og hvilke muligheter og begrensninger finnes for unge stemmer. Hvor går egentlig grensene for ytringsfrihet i internettets tidsalder? Hvordan forholder vi oss til de ekstreme ytringene? Er det mulig for skolen å sørge for et fritt ytringsrom, samtidig som enhver elevs behov for trygghet og inkludering blir ivaretatt? Og er svarene på disse spørsmålene ulike i de nordiske landene?  

Disse spørsmålene ønsker HL-senteret og Raftostiftelsen å ta opp når vi inviterer til nordisk konferanse om ytringsfrihet og ytringsrom i Norden. Ytringsfriheten er gjenstand for mange diskusjoner, ofte preget av polarisering og sterke motsetninger. Det er enighet om ytringsfriheten som en grunnleggende menneskerett. Uenigheten knytter seg til avveiingen mot andre rettigheter: Bør ytringsfriheten begrenses for å hindre diskriminering av minoriteter? Eller er frykten for å såre og krenke noen en trussel mot sannhetssøken og fri meningsdannelse?  

Arrangementet finansieres av Nordisk ministerråd, og er del av programmet under Norges ledelse av ministerrådet 2022.

Påmeldingen er nå stengt. Arrangementet strømmes. Norsken, svensken og danskens innslag strømmes og kan ses i opptak her. Du kan se opptak av torsdagens strømming her.

Fra programmet

  • Åpningshilsen ved Tonje Brenna, Norges kunnskapsminister
  • Gavan Titley (Maynooth University / University of Helsinki): The strange life of free speech today: Publics, politics, platforms 
  • Sten Schaumburg-Müller (Syddansk Universitet): Big techs egenregulering - For meget, for lidt eller forkert?

  • Siri Dokken (avistegner og professor Khio): Fordom som metode

Klikk her for fullstendig konferanseprogram.

KonferansestedBilde av HL-senteret

Konferansen avholdes på HL-senteret i Oslo. Senteret holder til i Villa Grande, det historiske bygget der Vidkun og Maria Quisling bodde under 2. verdenskrig. I tillegg til et spennende konferanseprogram, blir det omvisning på huset og i senterets utstillinger. 

Praktisk informasjon

  • Ingen konferanseavgift. Deltakelse på konferansens program på dagtid er gratis inkludert lunsj.
  • Konferansemiddag i Bistro Tolvte, Munch i Bjørvika. Deltakelse på konferansemiddag torsdag 29. september koster kr 600,- for mat. Deltakere betaler selv drikke.
  • Hotell. Vi har inngått avtale med Bondeheimen hotell for overnatting i Oslo. Booking gjøres direkte med hotellet, les mer her
  • Transport. Det blir satt opp transport mellom konferansehotellet og HL-senteret for konferansedeltakerne.

Mottakelse i Oslo rådhus

Kvelden før konferansen inviterer ordføreren i Oslo, Marianne Borgen, til mottakelse i Oslo Rådhus.  

Logoer for HL-senteret, Nordisk ministerråd og Raftostiftelsen

 

Publisert 26. apr. 2022 13:00 - Sist endret 30. sep. 2022 14:25