Litteraturhusserien

Sist endret 9. sep. 2022 13:45 av ingebkve@uio.no
Sist endret 9. sep. 2022 13:45 av ingebkve@uio.no
Sist endret 9. sep. 2022 13:45 av ingebkve@uio.no
Sist endret 14. sep. 2022 12:12 av ingebkve@uio.no
Sist endret 9. sep. 2022 13:46 av ingebkve@uio.no
Sist endret 14. sep. 2022 10:01 av ingebkve@uio.no
Sist endret 26. sep. 2022 10:52 av ingebkve@uio.no

FORELESNINGSSERIE PÅ LITTERATURHUSET I OSLO: 
Debatten om Holocaust forsetter. Det samme gjør forskningen om temaet. Synne Corell, nytilsatt forsker ved HL-senteret, gir her sitt overblikk over status for Holocaust-forskningen i dag og veien videre. Corell ga for ett år siden ut boken «Likvidasjonen. Historien om Holocaust i Norge og jakten på jødenes eiendom». Forfatter Espen Søbye samtaler med Corell om temaet etter forelesningen.

Sist endret 26. sep. 2022 10:56 av ingebkve@uio.no

FORELESNINGSSERIE PÅ LITTERATURHUSET: 
Er krigen, brenningen, evakueringen og gjenreisningen av Finnmark fortiet og glemt? Kritikken av at krigshandlingene i nord er glemt, kommer med jevne mellomrom. I denne forelesningen snakker en nestor innen historiefaget, professor emeritus Einar Niemi, om virkningshistorie og minnehistorie i etterkrigstiden.

Kommentarer ved professor emerita Ingunn Elstad og Marianne Neerland Soleim, førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet.

Sist endret 26. sep. 2022 10:56 av ingebkve@uio.no

FORELESNINGSSERIE PÅ LITTERATURHUSET:
Historikere er ofte uenige om tolkninger og produserer stadig ny kunnskap. Det som er feilaktig for noen, kan være korrekte, kritiske tolkninger for andre. Her gir professor Øystein Sørensen, Universitetet i Oslo, eksempler på hva norske historikere på ulike tidspunkter har stemplet som myter, og hvordan de har villet korrigere dem. Forelesningen kommenteres av professor Tom Kristiansen, UiT Norges arktiske universitet.


 

Sist endret 6. okt. 2022 14:36 av tillas@uio.no

FORELESNINGSSERIE PÅ LITTERATURHUSET: 
I denne dobbeltforelesningen presenterer forskerne Terje Emberland, HL-senteret og Sigurd Sørlie, Institutt for forsvarsstudier (IFS) de ambisjoner SS hadde i Norge. De vil også snakke om hvordan nordmenn plasserte seg i SS´ ideologi, hvilken makt SS hadde i vårt land under krigen, samt rekruttering av nordmenn til Waffen SS (frontkjemperne). Ole Torp er samtaleleder etter forelesningen.

Forelesningen strømmes.

Sist endret 28. sep. 2022 13:23 av pederhel@uio.no

FORELESNINGSSERIE PÅ LITTERATURHUSET:
Historikere har lenge debattert om transformasjonen av Holocaust, fra det Vasily Grossman kalte «Shoah ved kuler» til «Shoah ved gass», kom nedenfra eller som ordre fra toppen. Hitler og Himmler sørget for at ingen skriftlig dokumentasjon eksisterer. Den britiske historikeren Antony Beevor argumenterer for at nazistenes mål var «den endelige løsning» - uavhengig av krigens utfall.