«Veien til paragrafen» - utstilling i anledning grunnlovsjubileet i 2014

Utstillingen «Veien til Paragrafen» fremlegger ny dokumentasjon om bakgrunnen for paragraf 2 i Grunnloven av 1814. Få av Grunnlovens paragrafer har vært så mye diskutert som denne, som i formuleringen fra 1814 erklærte at «Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget».

Selv om det ikke fantes en eneste jøde i Norge, var bestemmelsen så viktig for Eidsvollsfedrene at den inngikk i en av de elleve grunnsetningene. Samtidig kunne de danske jødene feire 1814 som sitt frigjøringsår.

Riksforsamlingens vedtak om å videreføre forbudet mot jøders adgang til riket har i ettertiden vært fremstilt nærmest som en impulshandling. Forbudet var imidlertid resultat av et langt forarbeid. Beslutningen ble drevet frem av konstitusjonskomiteen, deriblant noen av de mest markante aktørene på Eidsvoll og noen av landets fremste intellektuelle: Christian Magnus Falsen, Georg Sverdrup og Nicolai Wergeland.

Ny kunnskap gjør det mulig for denne utstillingen å plassere innføringen av paragrafen som del av en europeisk debatt. Utstillingen forteller historien om veien til paragrafen gjennom en presentasjon av de sentrale kildeskriftene fra opplysningstiden og Napoleonstiden, protokollene og dagbøkene fra Eidsvoll.

Her kan du se Håkon Harket fortelle om utstillingen.

 

 

Publisert 24. apr. 2014 21:33 - Sist endret 20. apr. 2022 11:41