Utstilling om Leo Eitinger

HL-senteret viser for tiden en utstilling om psykiateren Leo Eitinger. Utstillingen er laget i anledning 100-årsjubileet for Eitingers fødsel, og omhandler hans liv og virke.

Leo Eitinger ble født i en jødisk familie den 12. desember 1912 i den lille byen Lomnice i det daværende Østerrike-Ungarn (i dag i Tsjekkia). Han var en av rundt 400 jødiske flyktninger som kom til Norge under 2. verdenskrig. Eitinger ble fengslet 16. mars 1942 og deportert et knapt år senere. Etter krigen vendte han tilbake til Norge, og ble internasjonalt anerkjent for sitt pionerarbeid innenfor moderne krise- og katastrofepsykiatri.

Med utgangspunkt i systematiske studier og oppfølging av overlevende etter konsentrasjonsleiropphold, bidro Leo Eitingers forskning til å øke oppmerksomheten rundt konsekvensene som krig og terror har på ofrene og deres familier.

HL-senteret har bidratt til denne utstillingen ved utlån av bilder og gjenstander fra bibliotek- og dokumentasjonsavdelingens Eitinger-arkiv.

Utstillingen ble vist først gang i forbindelse med en konferanse som Masaryks Universitet i Brno arrangerte høsten 2012.

Mer om markeringen av Eitingers 100-årsjubileum og konferansen på http://en.eitinger.cz/100th-anniversary/exhibition

 

Publisert 18. des. 2012 23:26 - Sist endret 25. okt. 2018 12:44