Besøksadresse
Villa Grande
Huk aveny 56 (kart)
OSLO
Postadresse
Postboks 1168
Blindern
0318
Oslo
Før andre verdenskrig snakket syv millioner mennesker jiddish i Europa. Etter krigen var språket og kulturen nesten utryddet. Nå kan du se resultatet av en workshop der 11 norske og polske kunstnere, uten forhåndskunnskap om jiddish, skapte sine egne jiddish-inspirerte kunstverk.
Ruth Maier var en østerriksk jøde, født i Wien 10. november 1920. Innlemmelsen av Østerrike i det nazistiske Tyskland i mars 1938 førte til at også de østerrikske jødene ble utsatt for forfølgelse og antisemittisk lovgivning. Som mange andre bestemte familien Maier seg for å forlate landet. Ruth fikk opphold i Norge, og bosatte seg på Lillestrøm i januar 1939. Hun ble værende i landet frem til 26. november 1942, da hun ble deportert med Donau. Hun ble drept i Auschwitz-Birkenau 1. desember 1942.
HL-senteret viser for tiden en utstilling om psykiateren Leo Eitinger. Utstillingen er laget i anledning 100-årsjubileet for Eitingers fødsel, og omhandler hans liv og virke.
Utstillingen i Quislings bunker tematiserer nazistenes historieforvrengning. Bruken av norrøn symbolikk i Quislings residens står her i sentrum. Denne utstillingen knytter an til Kulturhistorisk Museums utstilling «Minus Fem – okkupasjon av fortiden».
Utstillingen «Veien til Paragrafen» fremlegger ny dokumentasjon om bakgrunnen for paragraf 2 i Grunnloven av 1814. Få av Grunnlovens paragrafer har vært så mye diskutert som denne, som i formuleringen fra 1814 erklærte at «Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget».
Den internasjonale plakatkonkurransen «Keeping the Memory Alive» (barn under Holocaust) er et prosjekt under Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ITF). Av mer enn 300 innsendte bidrag av designstudenter fra Frankrike, Israel og Tsjekkia, er 16 plakater valgt og stilt ut i forbindelse med markeringen av Den Internasjonale Holocaustdagen den 27. januar.
Under Holocaust ble jøder hjulpet av mennesker som satte sine egne liv i fare for å redde dem. Hjelperne var kristne og muslimer, menn og kvinner i alle aldre, og fra alle sosiale lag. Utstillingen «Da naboer var medmennesker» handler om menneskene som hjalp jødene i Sarajevo under 2. verdenskrig.
Utstillingen «Bildets makt - Myten Leni Riefenstahl» er produsert og kuratert av Ina Brockmann and Peter Reichelt i Mannheim, Tyskland. Den ble først vist i Barlach Museum Wedel i Tyskland høsten 2004, og er den første utstillingen om Riefenstahls liv og virke som hun ikke selv har kontrollert og autorisert.
I tidsrommet fra 11. september til 31. oktober viser HL-senteret vandreutstillingen The Holocaust Against the Roma and Sinti and Present Day Racism in Europe. Utstillingen er laget av «Documentation and Cultural Centre of German Sinti and Roma» i Tyskland og har tidligere besøkt blant annet New York, Amsterdam, Budapest og Strasbourg.
Al-Anfal var kodeordet for Saddam-regimets systematiske forsøk på å ødelegge kurderne i Kurdistan som folk og kultur.