Midlertidige utstillinger

Pågående

Tid og sted: 15. juni 2018, HL-senteret

Fredag 15. juni 2018 åpnet HL-senterets utstilling om Villa Grande. Med sin over hundre år lange historie rommer Villa Grande mange spennende fortellinger.

Tidligere

Tid og sted: 1. nov. 2018, HL-senteret

Denne utstillingen, som åpnet 1. november 2018, er basert på fotografier, øyenvitneskildringer og fortellinger fra tidsvitner om pogromene, den såkalte «Krystallnatten», 9. november 1938.

Tid og sted: 12. mars 2018, HL-senteret, Huk aveny 56

I år er det 80 år siden Østerrike ble innlemmet i det nazistiske Tyskland. Den 12. mars, på årsdagen for "Anschluss", åpnet utstillingen om Ruth Maier, den østerrikske jenta som flyktet til Norge i 1939 og endte sitt liv i Auschwitz tre år senere.

Tid og sted: 7. sep. 2017 13:00, HL-senteret

Kan bevissthet om fortiden hjelpe oss med å forstå hvem vi er og hva vi ønsker å være? Det forsøker denne utendørsutstillingen å gi svar på ved å undersøke Polens jødiske historie, uttrykt gjennom moderne gatekunst. Målet er å fremme mangfold og gjenopprette minnet om de europeiske jødene i dagens Polen.

Tid og sted: 22. apr. 2017 10:00, HL-senteret

Anton Weiss-Wendt, forskningsleder ved HL-senteret, har sporet opp farfarens historie i Stalins fangeleire. Han har lett i russiske arkiver og gransket farfaren Helmut Weiss' etterlatte papirer og private bilder. Bli med på en særegen og personlig reise til Gulag - og til hvordan de tidligere fangene og det russiske samfunnet i ettertid har forholdt seg til Stalintidens brutalitet. 

Tid og sted: 17. feb. 2017 12:00, HL-senteret

Nå kan du se de sju utvalgte arkitektfirmaenes forslag til hvordan det nye tilbygget til Villa Grande skal se ut. De sju ble valgt ut etter en innledende runde i fjor høst, der hele 64 ledende arkitektfirmaer, både nasjonale og internasjonale, deltok i en begrenset plan- og designkonkurranse.

Tid og sted: 12. okt. 2016, HL-senteret

Det var i fjor 20 år siden folkemordet i Srebrenica. I HL-senterets markering av dette inngikk denne fotoutstillingen av den bosniske kunstneren Tarik Samarah. Hans bilder fra Srebrenica er vist over store deler av verden, blant annet i FNs hovedkvarter i New York og i det nederlandske parlamentet i Haag.  

Hvis du gikk glipp av fjorårets utstilling får du nå en ny sjanse. Fra 12. oktober fram til 1. mai er de kritikerroste fotografiene tilbake på HL-senteret. 

Tid og sted: 16. juni 2016, HL-senteret

Et ødelagt minnesmerke graves fram fra snøen på Saltfjellet i Nordland. Restene av en inskripsjonsplate forteller om skjebnen til tusener av sovjetiske krigsfanger som døde i Norge under andre verdenskrig.

Tid og sted: 4. mars 2016, HL-senteret

4. mars åpnet utstillingen med den norske kunstneren Anna-Eva Bergmans (1909-1987) krigskarikaturer. Med noen presise pennestrøk fører hun oss skånselsløst inn i et rått stykke norsk krigshistorie. Karikaturene, som Bergman produserte før og under 2. verdenskrig, framviser en fremtredende norsk kunstner sin brutalt skarpe observasjonsevne gjennom en selvsikker og elegant strek.

Tid og sted: 3. sep. 2015, HL-senteret

Før andre verdenskrig snakket syv millioner mennesker jiddish i Europa. Etter krigen var språket og kulturen nesten utryddet. Nå kan du se resultatet av en workshop der 11 norske og polske kunstnere, uten forhåndskunnskap om jiddish, skapte sine egne jiddish-inspirerte kunstverk.