Bøker om Holocaust for skoleelever

Her presenteres et utvalg bøker under kategoriene «Historiefag og dokumentasjon» og «Personlige skildringer». Slik vil elever lettere kunne orientere seg etter om de ønsker å se på enkeltskjebner eller den større historien.

Historiefag og dokumentasjon:

Veien mot Holocaust, av Einhart Lorenz, Pax 2003
Boken dokumenterer i hovedsak hva som skjedde med jødene i Europa frem mot og under annen verdenskrig, men den inneholder også artikler om andre offergruppers skjebne. Forfatteren forklarer sentrale begivenheter, som Wannsee-konferansen og gettooppstanden i Warszawa, og begreper som Nürnberg-lovene, eutanasi og medisinske eksperimenter, og setter dem inn i sin historiske ramme i det nasjonalsosialistiske Tyskland og det tyskokkuperte Europa.

 

Den gule stjerne: jødeforfølgelsene i Europa 1933-1945, av Gerhard Schoenberner, Tiden forlag 1979.
Boka tar for seg historien om jødeforfølgelsene fra Hitler kom til makten i Tyskland i 1933 til 2. verdenskrig var slutt i 1945.

 

Kvinneleiren: historien om Ravensbrück-fangene, av Kristian Ottosen, Aschehoug 2005
Ravensbruck konsentrasjonsleir for kvinner lå i Mecklenburg nord for Berlin. Under krigen passerte ca. 130 000 kvinner leiren. Av dem var omkring 100 norske.

 

Liv og død: historien om Sachsenhausen-fangene, av Kristian Ottosen, Aschehoug 2004
Om lag 2300 nordmenn ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i årene 1940-45. Denne boken handler først og fremst om disse fangene.

 

Natt og tåke: historien om Natzweiler-fangene, Kristian Ottosen, Aschehoug 2004
Drøyt 500 nordmenn ble under 2. verdenskrig sendt til Natzweiler under den såkalte Nacht und Nebel-forordningen. Ingen fanger, bortsett fra jødene, fikk tilnærmet så brutal behandling som disse.

 
Personlige skildringer

Ninas resa: en överlevnadsberättelse, av Lena Einhorn, Prisma 2005.
Handler om Nina, en av de få overlevende fra Warszawa-ghettoen i Polen. Boka kom sammen med en spillefilm som er basert på den virkelige historien til Nina Einhorn.

 

Jeg overlevde Auschwitz: Blanche Major forteller, av Oddvar Schjølberg, Lunde Forlag 2005.
Blanche Majors beretning fra Auschwitz, fortalt gjennom intervjuer til Oddvar Schjølberg.

 

Menneskeverd og fangeberetninger. En reise med Holocaust, tidsvitner, menneskerettigheter og fremtidshåp, Morten Smith Tveten (redaktør), Aktive Fredsforlag 2005.
Boken gjengir beretningene til flere tidsvitner, i tillegg til betraktninger om ondskap og litt bakgrunnsinformasjon om Auschwitz og annet. Intervjuet med Blanche Major finnes utdypet i en egen bok, Jeg overlevde Auschwitz.

 

Tidsvitner: fortellinger fra Auschwitz og Sachsenhausen, av Jakob Lothe og Anette (red), Gyldendal 2006.
Intervjuer med fem norske fanger som satt i Sachsenhausen og tre som satt i Auschwitz. Boka er utstyrt med en forklarende innledning og utfyllende ordforklaringer

 

De overlevende, av Mari Jonassen, N W Damm & søn 2006.
Boken gjengir intervjuer med 19 norske kvinner og menn som overlevde i fangeleire. Boken dekker både de som var internert i norske leire, og i leire i Tyskland og Polen.

 

Det angår også deg, Herman Sachnowitz forteller til Arnold Jacoby, Holm og Tangen forlag 2005.
Herman Sachnowitz og forteller om hvordan han ble sendt til utryddelsesleiren Auschwitz i Polen sammen med faren sin og de sju søsknene sine.

 

På tross av alt: Julius Paltiel - norsk jøde i Auschwitz, av Vera Komissar og Sverre M. Nyrønning, Communicatio forlag 2004
Julius Paltiel ble arrestert og internert i Falstad fangeleir i 1942. Kort tid etter ble han sendt til Auschwitz. Han var en av de få norske jødene som kom tilbake fra Tyskland. Denne boken er hans personlige beretning om hva som kan skje når respekt og menneskeverd ikke lenger har betydning og overgrep settes i system.

 

Hvis dette er et menneske, av Primo Levi, Document forlag 2006
Primo Levi, en italiensk jøde, satt nesten ett år i konsentrasjonsleiren i Auschwitz. I denne boken forteller han hvordan han overlevde.

 

Våpenstillstanden, av Primo Levi, Document forlag 1992
De var 650 da de reiste. Nå var de 3 som vendte tilbake. Tilbake til livet, etter 20 måneder i fangenskap i Auschwitz. Hva nå?

Publisert 6. okt. 2011 09:34 - Sist endret 28. des. 2018 11:48