Forslag til digital undervisning

Skal du undervise om digitalt om Holocaust? HL-senterets undervisningsavdeling ønsker å bidra til det digitale klasserommet. Sjekk ut våre undervisningsforslag om Holocaust i Norge! 

 

Under finner dere lenker til undervisningsforslag som kan brukes i økter om Holocaust, samt forklaringer for gjennomføring til læreren.

Hvis det er spørsmål, kontakt oss på undervisning@hlsenteret.no.

Undervisningsforslag 

1) Holocaust i Norge - introduksjonsøkt med film
Dette undervisningsforslaget passer for elever på ungdomsskolen og opp. Her kan elevene se film og undersøke hva som skjedde i Norge knyttet til kartleggingen, arrestasjonene og deportasjonene av norske jøder under andre verdenskrig. 

 

2) Kilder og individer - gruppeabeid med primærkilder
Dette undervisningsforslaget passer for elever på ungdomsskolen og opp. Her kan elevene finne ut hvordan okkupasjonen av Norge påvirket enkeltmennesker og deres familier eller nærmeste gjennom å studere primærkilder fra bl.a. HL-senterets arkiver. Elevene lærer om Holocaust i Norge og konsekvensene for noen jødiske nordmenn, samt om bruk av primærkilder og kildekritikk.

 

3) Folkemord - fordypning og sammenligning

På HL-senterets nettsider folkemord.no finner elevene fordypningstekster om flere folkemord. Her er lærerveiledning med oppgaver til elevene slik at elevene kan arbeide med begrepsforståelse, sammenligne mekanismer og sosiale og politiske kontekster for ulike folkemord. 

 

4) Holocaust i Norge - hvor skjedde det? Send elevene ut i nærmiljøet

Dette undervisningsforslaget gir elevene mulighet til å utforske sitt nærmiljø gjennom kartlegging av minnesmerker og viktige steder knyttet til Holocaust i Norge. De utfordres også til å lage sitt eget digitale minnesmerke. 

Bor dere i Oslo kan vi anbefale denne byvandringen utviklet av Jødisk Museum Oslo til et undervisningstilbud om Holocaustdagen 2018 og 2019, i samarbeid med HL-senteret. Byvandringen finnes også med en kortere rute.

Send elevene ut på sykkel eller til fots for å finne spor av fortiden! 

Publisert 2. apr. 2020 14:26 - Sist endret 7. sep. 2021 15:24