Wilhelm Reichwald

Wilhelm Reichwald ble født i Østerrike i 1913 og vokste opp i Wien sammen med broren og foreldrene Jeanette og Jacob Reichwald. Han hadde slekt i Norge, og fikk oppholdstillatelse i 1938. Han rømte over til Sverige og kom tilbake til Norge etter krigens slutt.

Wilhelm Reichwald hadde besøkt en tante og onkel regelmessig i Norge, og i 1934 fikk han tillatelse til å bo i Norge i ett år mens han gikk på Stavanger Tekniske Aftenskole. Imidlertid forlot han ikke Norge, men begynte på skredderutdanning istedenfor. Da hadde han blitt adoptert av tanten og onkelen, Julius og Røsti Fein, og tatt Fein som etternavn i 1936. Grunnen til adopsjonen var nok at norske myndigheter mente at jøder ikke ble veldig forfulgt i Østerrike, selv om styret i landet var svært antisemittisk, og ville at han skulle forlate landet.

 

Han fullførte svenneprøven, og flyttet rundt før han slo seg ned i Oslo, hvor han arbeidet som skredder, høsten 1942. En dag fikk han en mystisk telefonoppringing som spurte etter Willy. Da han svarte bekreftende, la den ukjente på røret. Willy ble redd for at de tyske styresmaktene var etter ham, dro rett hjem og pakket en sekk med klær og utstyr. Deretter gikk han i dekning ved hjelp av venner. Senere kom han seg over til Sverige og ble en del av den norske militære organisasjonen Reservepolitiet. Da Norge ble fritt i mai 1945, fikk han dra tilbake til Stavanger som en del av denne troppen. Han ble boende i Norge, men ville aldri snakke om krigen, alle slektningene han hadde mistet og hva han hadde opplevd.

 

  

Kilder:

Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

Stavanger Aftenblad, 10.8.2012.

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:41 - Sist endret 15. nov. 2017 11:41