Sofie Joseff f. Mellamed

Sofie Josef ble født i Litauen i 1892. Da hun var fire år flyttet hun med familien sin til Oslo. Hun var gift med David Joseff, de flyttet til Stavanger i 1940. Paret hadde tre barn. Sofie Joseff ble drept i Auschwitz.

Sofie, som ofte bare ble kalt Fia, vokste opp i Oslo, og giftet seg med David Joseff i 1915. Hun var hjemmeværende kone og mor. De fikk tre barn, Hildur Sara, Selma og Samuel Selmer. Fram til 1938 var familien medlem av Den Israelitiske Menighed i Oslo, og to år senere flyttet familien til Solheimveien 3 i Stavanger. De hadde også bodd i Østfold i perioder.

 

Hun ble ikke arrestert i november 1942, da de andre kvinnene ble tatt, fordi hun lå på sykehus etter en mageoperasjon. Hun fikk en attest av overlege ved sykehuset, og Statspolitiet, som kom for å arrestere henne, godtok dette. Men i desember ble hun overført til Bredvet fengsel, og ble værende der fram til hun ble sendt til Auschwitz i februar 1943. Der ble hun gasset i hjel umiddelbart sammen med datteren Hildur Sara.

 

 

Kilder:  https://lokalhistoriewiki.no/index.php/Familien_Joseff_i_Brugata

 

Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:41 - Sist endret 15. nov. 2017 11:41