Sara Bertha Braude

Sara Braude ble født i Litauen i 1892. Hun innvandret til Norge i 1912, og bosatte seg i Oslo sammen med ektemannen Benzel Braude. Sammen fikk de fire barn. Sara Braude ble drept i Auschwitz i desember 1942.

Sara Braude vokste opp i småbyen Shkud i daværende Russland sammen med mange andre jødiske familier – i det som blir kalt en schtetl. Hun kom til Norge året etter ektefellen, i 1912. De bosatte seg Korsgata 12 på Grünerløkka i Oslo, og fikk raskt andre jødiske venner som hjalp dem med å etablere seg og bli kjent med sitt nye hjemland.

 

Paret fikk fire barn; Helene, Isak, Charles og Harry. Hun bidro til familiens inntekter ved å sy sengetøy for en forretning i nærheten – et arbeid som lot seg kombinere med å være mor og kone. Sara var langt mer religiøs enn sin mann, og det å overholde jødiske skikker og religiøse tradisjoner var viktig for henne. Hun begynte sabbatsforberedelsene på torsdagen og til de store høytidene forberedte hun mange retter. Samtidig som hun kun hadde folkeskoleutdannelse, var hun også god i språk, og snakket jiddisk, russisk og hebraisk – foruten norsk.

 

I februar 1941 fikk datteren Helene, som hadde giftet seg og rømt over til Sverige, en sønn og Sara og Benzel Braude sitt første barnebarn. Sara strikket klær til den lille og sendte pakker til familien i Sverige.

 

Natt til 26. oktober 1942 ble Benzel Braude arrestert sammen med sønnene sine. Samtidig ble det lille familien hadde av eiendeler av en viss verdi beslaglagt. Sara ble værende igjen alene, med beskjed om å melde seg daglig til politiet, en måned til. Om lag kl 0600 den 26. november kom politiet for å arrestere henne, og hun ble bragt til Akershuskaia hvor skipet Donau ventet.

 

På skipet ble menn og kvinner holdt atskilt i to lasterom, men sannsynligvis fikk Sara vite at ektemannen og to av sønnene også var om bord. Den siste, Charles, var gift med en ikke-jødisk kvinne, og ble derfor værende på Berg konsentrasjonsleir. Skipet ankom Stettin i Polen, og deretter ble familien stuet inn i godsvogner som tok dem til Auschwitz. Som alle andre jødiske kvinner fra Norge overlevde ikke Sara den første utvelgelsen, og ble sendt rett i gasskammeret.

Publisert 24. nov. 2017 11:44 - Sist endret 24. nov. 2017 11:44