Ruth Sakolsky

Ruth Sakolsky ble født den femte juli 1940, til stor glede for foreldrene Rebekka og Selik Salkolsky.  

Ruth bodde i Strandgaten 36. Ruth, eller Ruttemor som hun ofte ble kalt, ble født i en vanskelig tid. Norge var okkupert, og foreldrene var engstelige for hva som kunne skje. Hun ble aldri kjent med faren sin, som først ble arrestert da hun var noen få måneder gammel, deretter for godt noen få uker etter hun fylte ett år. Likevel var pappa, eller «babba-æa-babba» ett av de ordene hun kunne si dagen hun fylte ett år. Men festen for henne ble holdt uten at faren fikk lov til å være med.

 

Selv om faren var tatt til fange av nazistene fikk Ruth noen ganger hilse på ham. Men det var ikke alltid at hun kjente ham igjen. I oktober 1941 fikk hun besøke faren sin på Sydspissen fangeleir. Faren var så glad for å se henne igjen, og spurte mange spørsmål: Kan hun gå? Kan hun snakke?

Dagen etter besøket tok Ruth sine første skritt helt alene. Hun kunne si mange ord, og elsket sjokolade.

 

Huset til familien Sakolsky ble tatt av tyskerne, og Rebekka og Ruth måtte flytte sammen med slektninger av Rebekka til en hytte utenfor Tromsø. Der ble de arrestert sommeren 1941. Ruth ble gasset i hjel sammen med moren den tredje mars 1943.

 

 

Kilde: Henrik Broberg, Da byen ble stille,Tromsø 2014.        

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:38 - Sist endret 15. nov. 2017 11:38