Ruben Jehoda Fridmann

Ruben Fridmann ble født i Horten i 1898, og kom fra fattige kår. Han ble drept i Auschwitz i 1943.

Ruben vokste opp i Oslo. Faren het David Fridmann, og var barbermester, men han døde da Ruben bare var ni år gammel. Etter farens død levde Ruben under fattige kår. Moren forsøkte å forsørge familien, og etter skolen hjalp Ruben til ved å jobbe som hjelper på ulike fabrikker i Oslo.

 

Men livet ble vanskelig for Ruben Fridmann. Han var småkriminell, og tilbragte mange år til sammen i fengsel. Han bodde også en periode i Canada og Sverige, men hver gang han kom tilbake til Norge, endte han opp med å begå nye forbrytelser.

 

I 1940 reiste han til Rogaland for å ta jobb for tyskerne, som bygget ny flyplass. Han bosatte seg i Henrik Ibsensgate 58 på Jæren. I 1942 mistet han jobben fordi det ble oppdaget at han var jødisk. Det tok ikke lang tid før han ble tatt for tyveri igjen, og han ble dømt til sikring.

 

Ruben ble sendt til Grini fangeleir i mai 1943, og i august samme år ble han sendt til Auschwitz. Han ble drept umiddelbart.

 

 

Kilde: Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 14. nov. 2017 14:02 - Sist endret 14. nov. 2017 14:02