Røsi Fein f. Storch

Røsi Fein ble født i Austerrike-Ungarn i 1892. Hun kom til Norge i 1917 og bosatte seg i Stavanger sammen med mannen sin, Julius Fein. De adopterte en sønn. Hun ble drept i Auschwitz.

Røsi Fein vokste opp i Mähren, en del av Tjekkia som da lå i Østerrike-Ungarn. Moren var opprinnelig slovakisk og faren polsk. Røsi snakket derfor mange språk; tysk, polsk, rumensk, slovakisk og tsjekkisk. I tillegg snakket hun hebraisk fordi hun var jødisk, og norsk fordi hun bodde i Norge. Etter hvert flyttet også søsteren, Jeanette Reichwald til Norge sammen med familien sin.

 

Hun flyttet til Norge og Stavanger i 1917, etter at hun hadde møtt Julius Fein, som skulle bli ektefellen, på en togtur samme år. De giftet seg med en gang, og i 1936 adopterte de nevøen Wilhelm Reichwald og bosatte seg i Østervåg 15.

 

Røsi Fein var veldig aktiv i lokalmiljøet i Stavanger. Hun var medlem av totalavholdsforeningen I.O.G.T. og sammen med ektemannen var hun svært opptatt av den organiserte fredsbevegelsen i byen. Blant annet var hun formann for barnearbeidet i Stavanger Fredslag, og i 1932 var hun med på å arrangere «Barnas Fredsdag» i Stavanger, med et tog av barn kledd i ulike lands nasjonaldrakter og med et musikkorps foran gjennom sentrum av byen.

 

Den 25. november 1942 ble Røsi arrestert fordi hun var jødisk, og deretter transportert til Oslo. I februar året etter ble hun deportert til Auschwitz, hvor hun ble drept umiddelbart etter ankomst.

 

 

Kilde: Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:38 - Sist endret 15. nov. 2017 11:38