Rosa Shotland

Rosa Shotland var gift med Meyer Leib Shotland. Sammen hadde de fem barn.

Rosa Shotland, den gang Rosa Bekker, ble født i Latskova nåværende Litauen i 1878. Slik det var med så mange jenter på samme tid, hadde hun ikke noe utdannelse utover obligatorisk skolegang. Hun innvandret til Norge i 1899 fordi hun hadde en søster som allerede hadde flyttet til landet med sin familie siden slutten av 1890-årene. Senere flyttet flere familiemedlemmer til Norge, og broren, Moses Bekker, drev lenge en forretning i Trondheim. Det samme gjorde en svoger.

 

Ekteparet bosatte seg i Kirkegata 10 i Tromsø. Hennes mann fungerte som religiøs leder for Tromsø-jødene, og Rosa Shotland utførte det som var forventet av en kone i en slik sammenheng. Hun sørget for at famlien holdt en kosher-hunsholdning, helt ned til at de fikk helt nye matvarer hos kjøpmannen til Pessach, den jødiske påskefeiringen, og at de da også skiftet servise. Hun sørget også for at den neste generasjonen lærte å lage jødisk mat, slik som gefilte fisch. Under de jødiske høytidene åpnet hun familiens hjem, og inviterte de andre jødiske familiene til seg. Og til tross for hun var kjent som en som holdt strengt på jødiske tradisjoner og regler, var hun samtidig inkluderende. Personer som var gift med ikke-jøder, en gruppe som ofte ikke var akseptert i det jødiske miljøet i Norge på den tiden, var like velkomne som alle andre hos familien Shotland. Hun inviterte også en av sønnenes ikke-jødisk kjæreste i en av fødselsdagsfeiringene sine.

Videre oppmuntret hun sannsynligvis barna til å delta aktivt i Tromsø-miljøet. Datteren Eva danset ballett, mens to av sønnene spilte fotball på høyt nivå. Samtidig var hun opptatt av barna skulle få en musikalsk opplæring, og datteren spilte piano.

 

Rosa Shotland opplevde at den ene datteren, Sarah, døde 9. april 1940. Videre ble den ene sønnen arrestert allerede i juni 1941. Da hun og familien til slutt ble hentet av tyskerne, var hun på ingen måte frisk. Hun hadde hatt meldeplikt til det lokale politikammeret en periode, men hun fikk tidvis noen andre til å gjøre det for seg. Hun ble myrdet i Auschwitz

 

 

 

Kilde: Henrik Broberg, Da byen ble stille,Tromsø 2014.        

 

Norsk Folkemuseum/Wergelands barn, NFAV.006-021.

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:38 - Sist endret 15. nov. 2017 11:38