Reidun Steinfeld

Reidun Steinfeld ble født i Oslo i 1922 av foreldrene Israel og Lea Steinfeld. Hun vokste opp i Ålesund sammen med broren Morten, men ble arrestert og drept i mars 1943 fordi hun var jødisk.

Reidun Steinfeldt ble født inn i en stor jødisk familie, som på farssiden bodde i Trondheim og Ålesund og på morssiden i Oslo. Hun vokste opp i Rasmus Rønnebergs gate 18 i Ålesund, hvor hun først gikk på Fagerli skole, deretter fortsatte hun på Nørvø skole.

 

Reidun gikk på danseskole, og hver jul ble semesteret avslutt med et ball. En gang fikk Reidun danse solo på avslutningen.

 

Både Morten og Reidun gikk dessuten på turn – akkurat som faren hadde gjort i sin tid. De drev også med speiding, og begge spilte dessuten fiolin. Det sies at begge var dyktige musikere, og Reidun gikk etter en tid over til piano. En av fetterne hennes, har i ettertid fortalt at det hendte at Reidun ringte til mormoren i Oslo og lot henne høre på spillingen via telefonen.

 

Da Norge ble okkupert 9. april, ble Morten og Reidun sendt ut av byen. De dro dit de hadde tilbragt så mange somre – på Skodje. Foreldrene engstet seg for barna, og tenkte på ulike løsninger med hensyn til hvor de kunne bo – eller om de skulle komme tilbake til Ålesund igjen. Bekymringene ble forsterket ikke minst fordi byen ble den 25. april 1940. Men det ble til at barna kom tilbake til byen, og ble værende der. I etterkant har det blitt fortalt at vennene til Reidun var bekymret for det tyske nærværet i byen, og at de alltid fulgte henne til og fra turntreningene.

 

Høsten 1941 startet Reidun på sitt siste år på skolen. Ved i det hele tatt å ta en slik høyere utdanning, hadde hun gått lengre i skolesammenheng enn de fleste jenter i Norge på samme tid. Men som andre jenter som valgte dette, valgte hun engelsklinjen. Hun drømte om en karriere innen musikk – og var blitt en svært god pianospiller. Planene var å studere ved musikkonservatoriet i Oslo – praktisk også fordi hun hadde så mange slektninger og dermed allerede et nettverk i byen. Tanken var at hun skulle bo hos bestemoren Henriette som bodde på Grünerløkka. Foreldrene hadde til og med kjøpt et flygel som sto og ventet på et lager i Oslo.

 

Reidun ble arrestert sammen med broren og moren i februar 1943. De ble ført til Oslo, og derfra til Auschwitz. Reidun ble gasset i hjel den 3. mars, samme dag som hun ankom.

 

 

(Kilde: Therese Alvik, Familien Steinfeld. Da byen gråt, Førde 2013)

Publisert 15. nov. 2017 11:38 - Sist endret 16. nov. 2017 11:51