Morten Moses Steinfeld

Morten Steinfeld ble født i Ålesund i 1925. Hans foreldre var Lea og Israel Steinfeld, og han hadde en eldre søster, Reidun. Morten ble drept i Auschwitz i 1943.

Morten var yngste barn i den eneste jødiske familien i Ålesund, men hadde mange slektninger som de hadde nær kontakt med i Trondheim og Oslo. I Ålesund bodde han sammen med foreldrene i Rasmus Rønnebergs gate 18. Han var oppkalt etter bestefaren, Moses Steinfeld, som døde et par år tidligere. Som barn drev han med turning, speiding og han spilte fiolin. Om sommeren, når de var på ferie på Skodje, var han også søsteren med på å sette opp teaterforestillinger.

 

Da krigen brøt ut, forsøkte Morten og familien å leve et så normalt liv som mulig. Men faren ble arrestert tidlig, og familien ble fratatt forretningen de eide. På den tiden gikk Morten på Ålesund høyere offentlige allmue skole, hvor han blant annet skrev for skoleavisen. En periode var han også en av redaktørene.

 

Morten Steinfeld ble arrestert natt til 26. oktober, samtidig med mannlige jøder i resten av Norge. Han hadde imidlertid gode venner i politiet, og de sørget for at han ble innlagt på sykehus for påstått blindtarmbetennelse, et skalkeskjul for å beskytte ham. På grunn av denne falske diagnosen fikk Morten bli værende på sykehuset fram til februar 1943. Da bestemte imidlertid de tyske myndighetene at han skulle deporteres til Tyskland sammen med moren og søsteren. Faren var allerede sent til Auschwitz. De tre kom fram til Auschwitz den 3. mars 1943. Det er uvisst når og hvordan Morten ble drept, men han overlevde trolig den første seleksjonen og slapp derfor å gå i gasskammeret med moren og søsteren.

 

 

(Kilde: Therese Alvik, Familien Steinfeld. Da byen gråt, Førde 2013)

Publisert 15. nov. 2017 11:37 - Sist endret 16. nov. 2017 11:30