Moritz Rabinowitz

Moses Elias Izkov Leibor Rabinowitz ble født i Polen i 1887. Faren var rabbiner, og Moses Elias, eller Moritz som han ble hetende, var ett av fire barn. Han flyttet til en onkel i Norge som fjortenåring, og ble boende i landet fram til han ble drept av nazistene i februar 1942.

Moritz Rabinowitz gikk først på en jødisk drevet skole i Polen, og var veldig opptatt av å lære fordi han mente at det var veien ut av fattigdom. Da han var fjorten år gammel, fikk han et brev fra en onkel som bodde i Bergen og som ville ha Moritz til Norge for å jobbe i forretningen som han drev der. Samtidig var det ikke lett å være jøde i Polen. Han fortalte i etterkant at han hadde selv hadde sett hvordan politiet og militæret i hjemlandet hadde plyndret og massakrert jøder i byen Bialystok. 110 døde, og flere hundre ble skadet.

Moritz flyttet til Bergen i 1901, og ti år senere reiste han videre til Haugesund. Der startet han sin egen butikk, hvor han solgte herreklær byens befolkning. Han gjorde det etter hvert veldig bra og etablerer flere forretninger andre steder på Vestlandet og Sørlandet. I tillegg starter han en fabrikk som produserer klær. Han var arbeidsgiver for mange, men han var også en mann som ofte bidro med penger eller varer fra butikkene hans til gode formål.

I 1916 giftet seg med Johanna Goldberg fra Tyskland, og to år etter fikk de sitt eneste barn, Edith. Imidlertid trivdes ikke Johanna i Haugesund, og hun flyttet til Bergen sammen med datteren i 1927.

 

Moritz Rabinowitz var også veldig opptatt av samfunnet rundt seg, og da nazistene tok makten i Tyskland skrev han en bok og mange leserinnlegg i avisen hvor han advarte mot hva som skjedde i landet. Derfor ble han raskt ettersøkt og forfulgt da nazistene okkuperte Norge i april 1940, og han flyktet fra sin bolig i Strandgaten 165 i Haugesund med en gang. Han lever i skjul for tyskerne fram til begynnelsen av desember. Da ble han arrestert og fengslet i Stavanger for «tyskfiendtlig propaganda». Da hadde myndighetene allerede tatt forretningene og alle pengene til Rabinowitz.

Rabinowitz ble først ført til Oslo, deretter til Åneby-leiren i Nittedal, utenfor hovedstaden. I april 1941 ble han, sammen med Benjamin Bild, den første jøden som ble sendt til Tyskland. Han ble først fengslet i Stettin, en by i tyskokkupert Polen, men i november ble han overført til et beryktet fengsel utenfor Berlin. Deretter blir han sendt til fangeleiren Sachsenhausen. Der ble han tvunget til slavearbeid til å lempe tung murstein i ti til tolv timer hver dag. I tillegg ble han mishandlet og fikk ikke nok mat å spise. Den 27. februar 1942 sank han sammen etter å ha blitt slått av en fangevokter. Han døde samme dag.

 

 

Kilde: Arne Vestbø, Moritz Rabinowitz. En biografi. Oslo 2011.

Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 14. nov. 2017 14:02 - Sist endret 14. nov. 2017 14:02