Meyer Leib Shotland

Meyer Leib Shotland ble født i Kovno den første august 1878. Han var gift med Rosa Shotland, og sammen hadde de barna Salomon, Isak, Eva, Rebekka og Sarah. Han ble drept 3. mars 1943 i Auschwitz.

Meyer Shotland kom til Norge fra Litauen da han var tjue år. Litt senere bosatte også foreldrene og broren seg i landet. Han traff Rosa Bekker og de giftet seg i 1901. De to var fra samme område i Litauen. Fram til 1922 bodde ekteparet i Trondheim, hvor Meyer Shotland tidvis livnærte seg som handelsreisende, tidvis som kjøpmann i Trondheim. Mellom 1907 og 1910 arbeidet han på Hitra og i en periode bodde familien også i Harstad. Familien var aktive i den jødiske menigheten i Trondheim.

 

Kanskje ble han inspirert av broren Isak Shotland som lenge hadde bodd i Narvik og Mosjøen, for i 1922 bosatte Meyer og Rosa Shotland seg for godt i Kirkegata 10 i Tromsø. Der drev de i mange år forretningen «Bekledningsmagasinet A/S» i Kirkegata i Tromsø, og ble med tiden en velhavende familie.

 

Samtidig var Meyer Shotland svært opptatt av sin jødiske bakgrunn, og sentral i arbeidet med det organiserte jødiske religiøse livet i byen. I de siste fem årene før krigen brøt ut, var han leder for en provisorisk menighet i byen, og både leseværelset i Tromsø Arbeiderforening og en sal i Tromsø Håndverkerforening ble brukt som møtelokaler ved høytidene Yom Kippur og Rosh Hashana. Da ble det avsagt bønner og lest i toraen. Andre høytider, som blant annet Pessach, ble feiret i hjemmet til familien Shotland.

 

Meyer Shotland ble arrestert mens han lå på sykehus i Tromsø og transportert til Oslo. Der ble han sendt til okkupert Polen med lastebåten Gotenland den 24. februar 1943. På samme båt var også kona hans, samt en svigerdatter, to barnebarn og en datter. De ble låst inne i et lasterom hvor madrasser lå spredt på gulvet. Det var lite mat, men de fikk lufte seg på dekk innimellom. Slik reiste de i tre døgn før de ankom Stettin i Polen. Deretter ble de jaget inn i godsvogner og transportert via Berlin til Auschwitz. Denne delen tok også tre dager, i tette vogner med lite luft og enda mindre mat og drikke, og utmattet ankom Meyer Shotland dødsleiren den tredje mars. Han ble gasset i hjel rett etter ankomst sammen med resten av familien sin.

 

 

Kilde: Henrik Broberg, Da byen ble stille,Tromsø 2014.        

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 14. nov. 2017 14:08 - Sist endret 14. nov. 2017 14:08