Kathe Rita Lasnik

Kathe Lasnik ble født i Oslo i 1927 av foreldrene Dora og Elias Lasnik. Hun ble arrestert natt til 26. november 1942, og ble myrdet ved ankomst til Auschwitz.

Kathe ble født fjorten år etter sin yngste søster, og var familiens attpåklatt. Den eldste søsteren Jenny forgudet henne. Hun begynte i første klasse på Møllergata skole i 1934, i en ren jenteklasse. Da familien flyttet til Herzbergs gate 7B, fortsatte hun på Majorstua skole. Da hun ble arrestert og sendt til Auschwitz høsten 1942, gikk hun på Fagerborg, i klasse IID.

 

Dagen etter at Norge ble okkupert av tyske tropper, ville foreldrene til Kathe dra vekk fra Oslo. Kathe kom bort fra dem i folkemengden, og ble med en lastebil sammen med en venninne og hennes foreldre. De ble kjørt til Sognsvann, deretter gikk de opp til Ullevålseter, hvor de tilbragte natten under et bord. Da det ble klart at det var greit å være i Oslo dagen etter, dro de tilbake til Majorstuen.

 

Kathe var på besøk hos faren på Lovisenberg sykehus da han ble arrestert 25. november 1942. Samme natt ble hun, søsteren og moren arrestert. Hun måtte forte seg til en venninne som bodde i nærheten, fordi hun hadde glemt igjen vinterjakka si der. Da hun ringte på tidlig på morgenen, sto det også en politimann bak henne. Kathe fikk jakka og samtidig låne en koffert av familien. Denne familien bodde tvers over gaten for Lasnik-familien, og de så at de tre kvinnelige medlemmene ble ført bort i en lastebil. De ble fraktet med Donau til Stettin i Polen, deretter med godsvogner til Auschwitz. Kathe ble gasset i hjel ved ankomst.

 

 

Kilde:
Espen Søbye: Kathe, alltid vært i Norge. Oslo, 2003.

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:37 - Sist endret 15. nov. 2017 11:37