Karl Jacques Ajzenberg

Karl Ajzenberg ble født i Polen i 1911 og emigrerte til Norge på midten av 1930-tallet.

Karl vokste delvis opp i Polen, delvis opp i Paris, som den eldste av tre søsken. Faren drev et bilverksted, og fram til 1927 jobbet Karl hos faren. Deretter reiste han rundt som arbeidssøkende i Europa noen år. Han hadde et ønske om å reise til Brasil, men endte opp i Norge og Stavanger på midten av 1930-tallet.

 

Grunnen til at han endte opp i Norge var at han forfalsket noen papirer og lot som han var en sønn av en nordmann. Han avtjente militærtjeneste, giftet seg, og paret bosatte seg i Seehusens gate 45. Men etter hvert oppdaget myndighetene at han hadde løyet, og han ble dømt i retten og fengslet for omstendigheter rundt dette. Mens han var i varetekt fordi myndighetene diskuterte om han skulle vises ut av landet, døde kona hans.

 

Karl Ajzenberg ble utvist av Norge og politiet bestemte seg for å sende ham til Frankrike, hvor han hadde familien sin. Imidlertid hadde ikke han tillatelse til å oppholde seg der, noe politiet ikke ser ut til å ha brydd seg om. De satte ham på et fly til Paris, med mellomlanding i Berlin, i mars 1942. Politiet varslet det tyske sikkerhetspolitiet om at han skulle mellomlande, og dermed ble han arrestert i Berlin.

 

Han ble sendt fra Berlin til Auschwitz, og satt til slavearbeid i dødsleiren. Han overlevde, som en av veldig få, oppholdet og kom tilbake til Norge.

 

 

 

Kilder: Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

 

 

 

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:36 - Sist endret 16. nov. 2017 11:05