Julius Fein

Julius Fein ble født i Litauen i 1885. Han kom til Norge i 1904, som en av flere søsken, og var gift med Røsi  Storch. I 1936 adopterte de Wilhelm Reichwald. Fein ble drept i Auschwitz.

Før Julius Fein bosatte seg for godt i Stavanger og åpnet en forretning der i 1911, hadde han bodd flere steder i Norge. Han hadde arbeidet som taktekker hos broren i Arendal, og drevet sin egen manufakturforrtning i Tønsberg. I Stavanger åpnet han en butikk som solgte mye forskjellig, blant annet glass, leketøy, kjøkkenutstyr og andre småvarer. Samtidig tok han handelsutdanning. På 1930-tallet startet han en butikk i Kristiansand sammen med kona si.

 

I 1917 giftet han seg med Røsi Storch, som han hadde møtt på toget i Tyskland. De fikk aldri barn sammen, men bestemte seg for å adoptere nevøen Wilhelm Reichwald i 1936. Sannsynligvis gjorde det fordi de mente at han var sikrere i Norge enn i fødelandet Østerrike.

Det var ikke veldig mange jøder i Stavanger, og vanskelig å holde på jødiske tradisjoner. Men familien var medlem av en jødisk menighet i Oslo, og Julius var opptatt av jødisk religion og tradisjon. Han skrev også om det i lokalaviser i Rogaland.

 

Samtidig var Julius like engasjert i organisert arbeid for fred som kona. Han var også anti-nazist, og ble arrestert av tyskerne for første gang i juni 1940. Butikken i Kristiansand ble merket med en plakat hvor det sto «jødeforretning» på. Da hadde norsk politi allerede begynt å registrere jødiskeide forretninger. I april året etter ble forretningen i Stavanger stengt, og Julius Fein fratatt retten til å drive forretningsdrift og fratatt all formue.

 

Julius og Røsi flyttet deretter inn i fjordene i Rogaland, og levde av salget av de eiendelene som ikke hadde blitt tatt av myndighetene. De bodde sammen Jeanette og Jacob Reichwald, og i perioder bodde også barn og barnebarn der. Men Julius ble arrestert på samme tid som de andre mannlige jødene i Norge, og etter hvert sendt til Berg konsentrasjonsleir utenfor Tønsberg. 26. november 1942 ble han sendt til Auschwitz med skipet Donau. Han overlevde den første utvelgelsen i dødsleiren, men ble drept i februar 1943.

 

 

Kilde: Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:36 - Sist endret 15. nov. 2017 11:36