Judith Becker, f. Davidsdatter Zemechmann.

Judith ble født i Russland i 1888. Hun flyttet til Norge i 1915 fordi hun hadde en kjæreste, Hille Becker, som allerede bodde i landet. De bodde en liten stund i Oslo før de bosatte seg i Stavanger. Paret hadde tre barn. Judith ble drept i Auschwitz.

Judith tok en musikkutdannelse i St. Petersburg og arbeidet som pianolærer i byen for rike foreldre fram til hun flyttet etter kjæresten til Norge. De giftet seg rett etter at hun kom til landet, og året etter fikk de sin første sønn. Han het Israel Josef. Samme år flyttet de til Bryne og deretter til Biskop Njålsgate 30 i Stavanger, antakeligvis fordi de trodde at de fikk et bedre liv der enn i hovedstaden.

 

På Bryne kunne Hille etter hvert åpne sin egen urmakerforretning, mens Judith solgte knekk i kremmerhus til forbipasserende barn og andre for å spe på familiens inntekter. Hun hadde også pianoelever hjemme. Samtidig opptrådte hun gjerne offentlig, både alene eller firhendig sammen med en annen pianist. Senere åpnet de en forretning i Stavanger.

 

Judith ble arrestert den 25. november 1942 fordi hun var jødisk, og ført til Oslo. Der ble hun sperret inne på Bredtvet fengsel fram til februar 1943. Da ble hun deportert til Auschwitz, hvor hun ble drept umiddelbart etter ankomst.

 

Kilde: Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:36 - Sist endret 15. nov. 2017 11:36