Jenny Berman f. Lasnik

Jenny Berman ble født i Oslo i 1909 av foreldrene Dora og Elias Lasnik. Hun giftet seg med Leopold Berman i 1937, og sammen hadde de sønnen Ivar. Familien på tre flyktet til Sverige, og overlevde Holocaust.

Jenny gikk først på Møllergata skole i Oslo sentrum, deretter tok hun middelskolen. Fordi familien ikke hadde så mye penger, fikk hun gratis skoleplass. I 1927 gikk hun ut fra Oslo Handelsgymnas som en av veldig få jenter. Deretter fikk hun jobb på et kontor, før hun i 1931 åpnet en butikk i Trondheimsveien med søstrene Elise og Anna. Mens de tok seg av den daglige driften, fortsatte hun i kontorjobben.

 

Hun traff han som skulle bli ektemannen, Leopold Berman, på en tur til Paris i 1933. Han var født i Litauen, oppvokst i Trondheim og var medisinstudent. Han flyttet inn til familien i Hertzbergsgate 7B etter endte studier, og i 1937 giftet Jenny og Leopold seg. I august året etter fikk de sønnen Ivar. Da bodde de i Ullevål Hageby.

 

Kort tid etter okkupasjonen av Norge, rømte den lille familien over til Sverige, men de returnerte til Norge igjen fordi de mente at det var trygt for jøder. Rett for arrestasjonene av de mannlige jødene i oktober 1942 ble Leopold advart, og rømte igjen til Sverige. Jenny og Ivar kom noen få uker etter, og de bosatte seg i Stockholm.

 

 

 

Kilde:
Espen Søbye: Kathe, alltid vært i Norge. Oslo, 2003.

Bildet av Jenny er tatt tidligere.

Kilde: E Søbye (2005)

Foto: Privat eie

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:36 - Sist endret 16. nov. 2017 10:29