Jeanette Reichwald f. Storch

Jeanette Reichwald ble født i Østerrike-Ungarn i 1886. Hun fikk oppholdstillatelse i Norge i 1938 sammen med familien. Hun var gift med Jacob Reichwald, og sammen hadde de to sønner. Hun ble drept i Auschwitz.

Jeanette Reichwald vokste opp i Østerrike-Ungarn. Som jenter fleste på den tiden, hadde hun ikke mye utdanning utover obligatorisk skole. Hun var gift med Jacob Reichwald, og sammen hadde de sønnene Hans og Wilhelm.

 

Da ektemannen ble fratatt jobben sin, og familien ble tvunget til å flytte fra boligen sin etter at nazistene hadde tatt makten i Østerrike i 1938, bestemte familien seg for å flykte til Norge fordi søsteren til Jeanette bodde i Stavanger. I Stavanger bodde de i Figgjogaten 11.  De hadde dessuten allerede adoptert sønnen Wilhelm. I løpet av krigen flyttet de til en gård i Frafjord.

 

Jeanette ble arrestert den 25. november, en måned etter ektemannen, mens de bodde i Frafjord, og straks sendt til Oslo. Hun ble sperret inne på Bredtvet fengsel sammen med andre med et jødisk opphav, og i februar 1943 ble de sendt til Auschwitz. Der ble hun drept umiddelbart.

 

 

Kilde:

 

Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:36 - Sist endret 15. nov. 2017 11:36