Jacob Reichwald

Jacob Reichwald ble født i Østerrike i 1887. Etter at Tyskland tok Østerrike i 1938, flyktet han med kona Jeanette til Norge. Begge ble drept i Auschwitz.

Jacob Reichwald vokste opp i Østerrike-Ungarn. Han var gift med Jeanette Storch, og sammen hadde de barna Hans og Wilhelm.

 

Han var soldat under første verdenskrig og ble såret i kamp. Siden han hadde handelsutdanning, jobbet han som agent for en pølsefabrikk i Wien. Da nazistene overtok styret av Østerrike i 1938, fikk han ikke lov til å drive med agenturvirksomhet mer fordi han var jødisk, og familien ble også tvunget til å flytte fra boligen sin av samme grunn. Derfor bestemte de seg for å flykte til Norge, hvor de hadde slektninger. Barna hadde dessuten vært i Norge på lengre opphold tidligere, men familien håpet nok på å komme seg videre til USA.

 

I Stavanger bodde de i Figgjogaten 11 hos Julius og Røsi Fein, som også hadde adoptert sønnen Wilhelm. I løpet av krigen flyttet de til en gård i Frafjord i, og Jacob Reichwald ble arrestert om morgenen den 26. oktober. Han ble etter hvert sendt til Berg konsentrasjonsleir utenfor Tønsberg, deretter ble han deportert til Auschwitz. Han ble gasset i hjel ved ankomst.

 

 

 

Kilde: Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:35 - Sist endret 15. nov. 2017 11:35