Jacob Caplan

Jacob Caplan var sønn av Anna Sara og Daniel Caplan. Han ble født mens foreldrene oppholdt seg i Manchester, men vokste opp i Trondheim. Da han var blitt …. År flyttet han til faren i Tromsø, hvor han fikk opplæring i farens forretning «Londoner Basaren». I 1932 flyttet han til Narvik, hvor han åpnet butikken «Caplans Magasin». Fire år senere giftet han seg med den danskfødte Sara Fischermann, og sammen fikk de sønnene Sammy og Harry.

Når han ikke hjalp faren i forretningen i Narvik var Jacob Caplan en svært god fotballspiller i klubben SKARP, og i 1928 ble de kretsmestere. Han var bosatt i Kongens gate 56.

 

Jacob Caplan ble arrestert den 18. juni 1941 og ført til den nybygde fangeleiren Sydspissen sammen med mannlige jøder fra resten av Nord-Norge. Overlevende fanger derfra har beskrevet hvordan jødene ble fysisk og psykisk mishandlet fra første stund. Blant annet ble de satt til å bære tunge steiner mens de skulle småløpe, og gikk det for sakte ble de pisket av vokterne. Deretter ble han overført til en annen leir ved Narvik før han ble overført til Falstad og deretter Grini utenfor Oslo. Her satt han fra 3. april 1942 og fram til han ble deportert 26. november 1942 med Monte Rosa. I Århus i Danmark ble de jødiske fangene lastet om til godsvogner, og ført til Tyskland. Den 11. desember ankom han Auschwitz. Han overlevde den første seleksjonen, men døde den 19. mars året etter.

 

Sara og sønnene ble arrestert sammen med de andre jødene i Norge 26. november 1942, og de ble alle plassert på Bredtvet fengsel fram til neste deportasjon av jøder skulle finne sted. Fordi hun var dansk statsborger, fikk hun søke den danske legasjonen om innreise til Danmark sammen med barna sine, og den 18. februar 1943 ble de tre løslatt og sendt til Danmark. Høsten 1943 flyktet de sammen med de andre danske jødene over til Sverige og forble der til krigen sluttet. De kom tilbake til Norge etter krigen, men flyttet videre til Danmark og Sverige da Sara giftet seg på nytt.

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 14. nov. 2017 14:00 - Sist endret 14. nov. 2017 14:00