Isak Ullmann

Isak Ullmann var fra Litauen og emigrerte til Christiania (Oslo) i 1908. Her møtte han Ida Grusd i det mosaiske trossamfunn, og paret giftet seg i 1914. To år senere bosatte de seg i Moss og fikk syv barn: Paul, Rubin, Sonja, Alf, Rosa, Bjørn og Astrid. Isak ble drept i utryddelsesleiren Majdanek i det okkuperte Polen i oktober 1942.

Etter at Isak hadde bosatt seg i Moss i 1916 startet han opp Moss Varehus på torvet sammen med sin kone Ida. Senere ble forretningen flyttet til Skoggata 2. Ekteparet bosatte seg på Lille Vårli, nærmere bestemt Christian Eriksens gate 2.

Forretningen var en velansett dame- og herrekonfesjon i byen. Etter at Norge ble okkupert av Nazi-Tyskland i 1940 gikk det ikke lang til før Isak og familien fikk føle på de antisemittiske holdningene til okkupasjonsstyret. Få uker etter at nazistene hadde inntatt Norge ble det klistret opp et skilt hvor det sto «jødeforretning» på butikkvinduet til Moss Varehus.

Jüdisches Geschäft - Jødeforretning

Høsten 1941 skulle bli skjebneåret for Isak og familien.  I november ble sønnen Rubin arrestert på grunn av illegalt arbeid og sønnen Alf flyktet til Sverige. Isak og eldstesønnen Paul ble derfor tatt som gisler av okkupasjonsmakten i desember 1941. I mars 1942 ble Isak sendt sammen med sønnene Paul og Rubin til Grini fangeleir. Etter et kort opphold ble de sendt videre til Sachsenhausen i Tyskland, en konsentrasjonsleir sør for Berlin. Der døde rubin i september samme år. Isak og Paul ble sendt til utryddelsesleiren Majdanek i det okkuperte Polen, hvor begge ble drept i oktober samme år.

Fotografi tatt i forbindelse med russernes frigjøring av Majdanek

Skrevet av Lars Lien

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilder:

http://www.mossbyleksikon.no/index.php?title=Ullmann-familien

https://www.mosshistorielag.no/artikler-samla-fra-strandsittaren/567-om-joder-i-moss

Publisert 8. des. 2017 13:43 - Sist endret 11. des. 2017 13:17