Isak Shotland

Isak Shotland var født den tjuende mars 1907 i Trondheim. Han var sønn av Meyer Leib og Rosa Shotland, og gift med Eva Glick. De hadde en sønn sammen. Ingen av de tre overlevde krigen.

Isak vokste opp i Trondheim i et levende jødisk miljø, og med besteforeldre og andre slektninger i nærheten. Da foreldrene bestemte seg for å flytte til Tromsø, ble han med.

I sin nye hjemby var han en svært aktiv og velkjent idrettsutøver. Han spilte fotball i Tromsø Idrettslag på 1930-tallet, og fikk i alt 57 seriekamper og 18 cupkamper. Han spilte også fire landslagskamper for Norge. Senere ble han fotballdommer.

 

Etter at fotballstøvlene var lagt på hyllen, flyttet Isak til Hvedingsgata 3 i Harstad og etablerte Centrum Herreekvipering A/S i Strandgata. Da hadde han lenge arbeidet i farens forretning i Tromsø. I 1940 giftet han seg med sin kusine, Eva Shotland, og sammen fikk de sønnen Harry Simon året etter. Isak Shotland hadde i tillegg en sønn fra et tidligere forhold.

Da Norge ble okkupert i 1940 var Isak Shotland en av de mange som kjempet under felttoget i Nord-Norge.

 

Høsten 1942 ble familien tvangsflyttet til en hytte utenfor Harstad. Isak Shotland ble arrestert sammen med majoriteten av de jødiske mennene i Norge den 26. oktober 1942. Samtidig ble familiens eiendom, innbo og løsøre inndratt av den norske staten, og i en annonse i Harstad tidende blir det kunngjort at det er straffbart å gjemme eiendeler som tilhørte familien eller butikken deres. I juli 1943 var alt familien eide og varelageret til forretningen deres blitt solgt eller gitt vekk.

 

Isak Shotland ble drept den 29. januar 1943, mens Eva og lille Harry Simon ble drept tredje mars samme år.

 

 

 

Kilde: Henrik Broberg, Da byen ble stille,Tromsø 2014.        

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 14. nov. 2017 13:00 - Sist endret 14. nov. 2017 13:00