Isak Josef Braude

Isak Braude ble født i Oslo i 1914. Han var sønn av Sara og Benzel Braude, og vokste opp sammen med tre søsken. Han ble drept i Auschwitz.

Isak Braude vokste opp på Grünerløkka. Han hadde ingen utdanning utover folkeskolen, og etter avsluttet skolegang slet han lenge med å få en jobb. Arbeidsledigheten var svært høy, men til slutt fikk han jobb som lastebilreparatør

 

Isak var politisk aktiv i Norges Kommunistiske Ungdomsforbund på 1930-tallet. Han anså seg selv som ateist, og var ikke medlem av Det Mosaiske Trossamfund, men leste heller feministiske tekster forfattet av den sovjetiske kommunisten Alexandre Kollontaj, som hadde vært ambassadør i Norge på 1920-tallet. Sammen med broren Markus var han dessuten svært engasjert i den pågående borgerkrigen i Spania, både via møter, pengeinnsamlinger og utdeling av løpesedler. Han var bosatt i Korsgata 12.

 

Under krigen jobbet han for motstandsbevegelsen og spredte aviser som de nazistiske myndighetene hadde forbudt nordmenn å lese. Men natt til 26. oktober 1942 ble han arrestert sammen med brødrene og faren og sendt til Berg konsentrasjonsleir. En måned senere ble Isak Braude ført ut av Norge, og den første desember, sent på kvelden, ankom han Auschwitz.

 

Isak overlevde den første utvelgelsen, og ble satt til slavearbeid i leiren. I januar 1943 ble han lagt inn på sykestuen, og den 7. januar døde han.

 

 

Kilde: Marte Michelet, Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust, Oslo 2014.

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:35 - Sist endret 15. nov. 2017 11:35