Ida Ullmann f. Grusd

Ida Ullmann f. Grusd ble født i Litauen i 1892 og døde i 1962. Hun emigrerte til Christiania (Oslo) ca. 1908. Hun giftet seg med Isak Ullmann i 1914 og to år senere bosatte ekteparet seg i Moss. Paret fikk syv barn: Paul, Rubin, Sonja, Alf, Rosa, Bjørn og Astrid. Ida flyktet til Sverige med sine tre yngste barn og unngikk derfor arrestasjon og deportasjon til Auschwitz. Sønnen Rubin døde i Sachsenhausen, mens ektemannen Isak og eldstesønnen Paul ble drept i Majdanek.

Portrett av Ida Ullmann malt av billedkunstneren Jacob Kielland Sømme

Familien Ullmann var den eneste jødiske familien som var bosatt i Moss, men de hadde et stort nettverk i byen og mange gode venner. Sammen med ektemannen åpnet Ida manufakturforretningen Moss Varehus på Torvet, senere ble butikken flyttet til Skoggata 2. Moss Varehus ble ansett som et velrenommert firma som solgte klær til både kvinner og menn. Familien var bosatt i Christian Eriksens gate 2, også kalt Lille Vårli.

Okkupasjonen av Norge endret situasjonen dramatisk for Ida. Høsten 1941 ble hennes sønn Rubin arrestert for illegalt arbeid. Sønnen Alf flyktet til Sverige hvor hans søster var bosatt etter å ha giftet seg med en svensk mann. Alfs flukt fikk konsekvenser for Idas ektemann Isak og eldstesønnen Paul som ble tatt som gisler av nazistene i desember 1941. Ida satt derfor igjen med eneansvaret for forretningen og de tre yngste barna: Rosa, Bjørn og Astrid. Ektemannen og sønnenes videre skjebne visste Ida ingenting om.

Da tyskerne og norsk politi bestemte seg for å arrestere de norske jødene i november 1942 ble Ida advart av en mann fra den norske hjemmefronten. Han hjalp dem også med transport for å flykte til Sverige. Etter å ha ligget under en presenning i lastebilen, etterfulgt av mange timers gange, kom Ida og de tre yngste barna seg over til Sverige. Der ble de sendt til Kjesäter flyktningmottak. Etter hvert fikk Ida kontakt med Sonja og Alf og familien bosatte seg i Malmö under resten av krigen.

Rosa, Bjørn og Astrid

Etter frigjøringsdagen 8. mai ville Ida tilbake til Norge og Moss, hvor hun klarte å få Moss Varehus i drift igjen. I 1957 flyttet hun til Trondheim hvor døtrene Rosa og Astrid hadde bosatt seg. Hun ligger gravlagt på den mosaiske gravlunden i Trondheim.

Skrevet av Lars Lien

Kilder:

 http://www.mossbyleksikon.no/index.php?title=Ullmann-familien

https://www.mosshistorielag.no/artikler-samla-fra-strandsittaren/567-om-joder-i-moss

Publisert 8. des. 2017 12:42 - Sist endret 11. des. 2017 13:13