Ida Becker f. Goldman

Ida Becker ble født i 1917 i Vilnius i Litauen. Hun kom til Norge i 1937 og to år senere giftet hun seg med Israel Becker, og senere fikk de sønnen Sam. De bodde sammen i Bergen fram til de ble arrestert og senere drept i Auschwitz.

Ida vokste opp i Litauen, og i 1937 kom hun til Norge fordi hun hadde flere slektninger på Vestlandet. Hun møtte Israel Becker fra Stavanger, og i 1939 giftet de seg. Hun var hjemmeværende kone, men hadde middelskole og husmorskole fra Litauen. I april 1941 fikk de sønnen Sam, og han ble omskåret etter jødiske regler av en representant fra Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

 

Ida og Sam ble arrestert 25. november 1942 hjemme i leiligheten deres i Welhavens gate 36 i Bergen. Dagen etter ankom de Oslo med tog. I februar året etter ble hun og sønnen sendt ut av landet sammen med en gruppe andre jøder. Da var mannen allerede i Auschwitz. De måtte reise om Berlin, og der bodde de i en synagoge noen netter. I mellomtiden klarte Ida å sende et kort til en venninne i Bergen. Der skrev hun at hun var i Berlin sammen med flere tusen andre, at hun håpet å få se igjen mannen der og at det å reise med et lite barn var veldig vanskelig. Og ikke minst at hun ikke ante hva som skulle skje videre.

 

Fra Berlin ble Ida og Sam fraktet til Auschwitz, hvor de ble gasset i hjel umiddelbart etter ankomst. Samuel var da halvannet år.

 

 

Kilde: Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

Per Kristian Sebak, «…vi blir neppe nogensinne mange her» Jøder i Bergen 1851-1945, Bergen 2008.

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:34 - Sist endret 15. nov. 2017 11:34