Hille Becker

Hille Becker ble født i 1885 i Russland, og kom til Norge i 1914. Året etter giftet han seg med Judith Zemechmann, og de fikk tre barn sammen. Han ble drept i Auschwitz samme dag som han ankom leiren.

Hille Becker vokste opp i Russland, og utdannet seg til urmaker. Fra han var 22 år var han tre år i militæret. Noen få år etter emigrerte han til Norge, men tilbake i Russland hadde han Judith, som han var forlovet med. Hun kom året etter, og de giftet seg raskt. Paret fikk to sønner og en datter.

 

Ført bodde Hille og Judith i Oslo, hvor han forsøkte å få jobb som urmaker, men endte opp med å jobbe i en butikk. I 1916 flyttet de til Stavanger, deretter til Bryne, og to år senere kunne Hille etablere sin egen urmakerforretning. Familien flyttet til Biskop Njålsgate 30 i Stavanger i 1928, og Hille fortsatte forretningen sin der.  I 1938 ble sønnen Israel Josef medeier.

 

Becker likte å lese, og han kunne snakke mange språk. Han var også religiøs, men siden det bodde få jøder i Stavanger var det vanskelig å holde alle de jødiske tradisjonene som følger med religionen. I 1939 meldte familien Becker seg inn i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

 

 

Hille Becker var aktivt med i det organiserte fredsarbeidet i Stavanger. Da ungdomsorganisasjonen fikk et nytt hus i byen, skrev han i gjesteboka:

 

            Med ønsket om at pax

            Behersker verden straks,

            Med ungdommen som vekker,

            Kvitterer jeg, H. Becker.

 

Han ble arrestert av politiet natt til 26. oktober, og satt en stund i fengsel i Stavanger. Han fikk besøk av datteren og kona, som hver dag kom med te og kaffe til ham fordi han var syk. Deretter ble han sendt til Berg konsentrasjonsleir utenfor Tønsberg. Der ble han så mishandlet at han måtte legges inn på sykehus. 26. november 1942 ble han sendt til Auschwitz med skipet Donau. Han ble gasset i hjel ved ankomst.

 

 

Bjarte Bruland, Øyenvitner. Rapport etter norske jøders hjemkomst fra konsentrasjonsleirene, Oslo 2012.

 

 

Kilde: Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:34 - Sist endret 15. nov. 2017 11:34