Herschel Herman Rabinowitz

Herschel Rabinowitz ble født i Polen i 1891. Han var utdannet urmaker, men skulle komme til å jobbe med butikkvirksomhet i hele sitt voksne liv. Han ble drept kort tid etter han ankom Auschwitz i 1942. 

Herschel Rabinowitz vokste opp i Polen i et religiøst hjem, og faren var rabbiner. Han hadde en bror og to onkler som allerede var bosatt i Norge, og etter urmakerstudier i Sveits eller Tyskland, bosatte også Herschel seg i Norge, nærmere bestemt Haugesund, i 1914. Der livnærte han seg først ved å reparere klokker, men ble raskt involvert i forretningen som broren, Moritz Rabinowitz, drev i byen.

Seks år senere bosatte han seg i Bergen sammen med onklene sine, og i 1924 giftet han seg med Rosa Goldberg. I Bergen drev han etter hvert flere forretninger som solgte klær for menn, og litt etter litt utvidet han virksomheten til en fabrikk som laget herreklær. Hans siste bostedsadresse var Strandgaten 53.

Herschel ble arrestert av tyskerne allerede i desember 1940, men fri igjen etter noen få uker. Han var veldig engstelig for at han skulle bli arrestert igjen, og solgte etter hvert unna både forretningene og fabrikken.

 

Rabinowitz ble arrestert igjen natt til 26. oktober 1942. Etter tre netter i fengsel i Bergen, ble han, sammen med andre jødiske menn, transportert med toget først til Oslo, deretter til Berg fangeleir utenfor Tønsberg. Han ble sendt til Auschwitz en måned senere. Ved ankomst dit overlevde han utvelgelsen av de som skulle drive med slavearbeid og de som skulle gasses i hjel. Men han levde ikke lenge, og den 22. desember 1942 ble han drept.

 

 

 

Kilder:

Arne Vestbø, Moritz Rabinowitz. En biografi. Oslo 2011.

 

Per Kristian Sebak, «…vi blir neppe nogensinne mange her» Jøder i Bergen 1851-1945, Bergen 2008.

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:34 - Sist endret 15. nov. 2017 11:34