Herman Smith

Herman Smith ble født den 13. februar 1907 i Trondheim. Foreldrene var Anna og Israel Smith.

Herman Smith var eneste gutt og yngst i en søskenflokk på fire. Moren døde da hun fikk Herman, og derfor ble søskenflokken spredt og bodde som fosterbarn hos slektninger. Herman hadde aldri noe mer kontakt med faren sin, og vokste opp hos en tante i Trondheim.

 

Da han var 18 år, fikk han jobb hos H. Fischers Herreekvipering, som lå i Strandgata 45 i Tromsø. I 1933 hadde han opparbeidet seg nok erfaring og penger til å starte sin egen butikk, som fikk navnet A/S H. Smith Herreekvipering. Til tross for harde tider i landet, var Herman Smith en dyktig forretningsmann, og forretningen ble en suksess. Han snakket fem språk og bygget opp et nettverk av leverandører som gjorde at han kunne tilby kundene, både byens borgere og de mange som kom på grunn av fisket, klær av siste mote. 

 

I 1934 giftet han seg med Bergljot Margareth Rønne, som var født og oppvokst i byen. Paret bosatte seg i Bispegata 1. De var begge glade i sang og musikk, og hadde møtt hverandre fordi de sang i samme kor i Tromsø. Søsteren hennes jobbet dessuten i butikken til Fischer, og kanskje hadde de allerede sett hverandre der, også. Hun hjalp ham i butikken, ikke minst når Herman reiste rundt på fiskevær for å selge klær til de som ikke kom seg inn til Tromsø.

 

Paret fikk en datter i august året etter, nok en jente i 1939 og deretter fikk de en sønn i september 1941. Herman Smith var en religiøs jøde, og ba hver morgen. Siden kona hans ikke var jødisk, ble de enige om at barna skulle velge religion selv. Men de feiret de jødiske høytidene hos familien Shotland, som også bodde i Tromsø, og moren lærte å lage typiske jødiske retter, slik som gefillte fisch.

 

Herman Smith var også samfunnsengasjert, og ikke minst var han opptatt av Adolf Hitler og nazipartiets maktovertakelse i Tyskland. Han ønsket å flykte ut av Norge etter at yngstemann ble født, og i juni 1940, etter flere dagers vandring, ankom de Finland. Der var de i om lag et halvt år, før de reiste tilbake til Tromsø.

 

Herman Smith ble arrestert 18. juni 1941, altså før det yngste barnet ble født. De to møttes bare så vidt. Familiens forretning ble beslaglagt og etter hvert måtte de også flytte fra leiligheten sin, til en mindre en utenfor byen. De fleste av de jødiske mennene som hadde ikke-jødiske ektefeller, fikk unnslippe deportasjon til dødsleirene. Dette gjaldt dessverre ikke Herman Smith, og han ble deportert 26. november 1942. Han ble drept i Auschwitz.

Publisert 15. nov. 2017 11:34 - Sist endret 15. nov. 2017 11:34