Herman Hirsch Becker

Herman Becker ble født på Bryne i Rogaland i 1920. Foreldrene var Hille og Judith Becker.

Herman begynte på Bryne folkeskole i 1926, men da familien flyttet til Øvre Holmegate 7 i Stavanger i 1928, begynte han i andre klasse, i «Gutter A» på Storhaug skole. Karakterene hans viser at han var passe god på skolen. Men han gjennomførte videregående skole, og var blåruss i 1939. Da var karakterene hans blitt riktig gode. Han fikk jobb i farens urmakerforretning.

 

Det ble fort klart at han var veldig musikalsk. Fiolin ble favorittinstrumentet. I begynnelsen lærte han å spille av faren sin, deretter tok han timer hos andre. Kameratene hans kan huske hvordan han stadig slepte på fiolinkassa til undervisning, skoleavslutninger eller spilling i Stavanger byorkester – eller at han spilte for dem. Han elsket klassisk musikk, men spilte også jazz og datiden populære sanger.

 

Samtidig var han som barn flest; lekte, var glad i friluftsliv, fotball, ski og konkurrerte gutta imellom med hjemmelagde olabilder. Han var også veldig glad i å spille sjakk. Men han fant seg ikke i å bli mobbet fordi han var jødisk, og vennene har fortalt at han kunne bli veldig sint dersom noen sa noe diskriminerende om jøder.

 

Herman er beskrevet som en kjekk mann: velkledd, atletisk og mørkt krøllete hår. Han hadde en kjæreste som het Aslaug. I begynnelsen likte ikke moren til Herman at han var sammen med ei jente som ikke var jødisk, men etter hvert ble hun velkommen i familien.

 

I august 1941 flyktet Herman fra Norge til England i en gammel fiskebåt. Han ønsket å bli flyger, og samme høst blir han sendt til Little Norway i Canada for opplæring, men endte opp med å bli navigatør i istedenfor. Deretter ble han stasjonert på de britiske øyene, og han fløy tokter regelmessig.

 

Sommeren 1943 fikk han vite at familien i Stavanger var deportert til Tyskland og at de var blitt drept. Han fortsatte med å fly, og i 1945 ble han tildelt Distinguished Flying Cross, en svært høy utmerkelse innen det britiske luftforsvaret, for blant annet å ha «vist fremragende evner i navigasjon, som i stor grad har bidratt til de suksessene som er oppnådd. Hans iver, grundighet og forståelse for det ansvar som er pålagt ham har satt et ypperlig eksempel». Han fikk også den norske Krigsmedaljen for sin innsats omtrent samtidig.

 

 Hermans siste oppgave var et hemmelig oppdrag hvor de skulle bombe et fengsel i København. 21. mars 1945. Oppdraget var bare delvis vellykket, og flere av de deltakende flyene fikk store skader. Deriblant flyet Herman Becker var på, som styrtet i sjøen. Herman Becker ble slått bevisstløs og druknet.

 

Kilde: Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:34 - Sist endret 15. nov. 2017 11:34