Herman Fischer

Herman Fischer ble født i Litauen i 1894. Han kom til Norge i 1896 sammen med foreldrene sine, og de bosatte seg i Trondheim. Han giftet seg med Gusta Bermann i 1915, og sammen fikk de seks barn. Han ble gasset i hjel i Auschwitz.

Herman Fischer kom til Norge som treåring og vokste opp i Trondheim i en stor familie. Han gikk på Bispehaugens folkeskole og tok til slutt handelsutdanning på K. Solbergs handelsskole. Han drev «Beklædningsmagasinet Fix» i Kristiansund, som han tok over etter moren sin.

Han spilte cello i byens symfoniorkester, og satt mange år i styret til orkesteret. Han lot ofte barna og vennene deres få være med på prøver med orkesteret, og da fikk de sitte på første rad.

Etter nazistenes maktovertakelse skrev Herman Fischer mange innlegg i lokalaviser hvor han forsvarte jøder og kritiserte nazismen. Han spilte også sjakk og bridge, og var aktiv i Fosna Mållag.

Under krigen ble forretningen hans beslaglagt og Fischer selv arrestert og satt i fengsel i Ålesund allerede i mai 1942. Herman Fisher var bosatt i Ole Jollumsgate 17 i Kristiansund. Det førte til 104 Kristiansundsinnbyggere skrev et brev til justisminister Sverre Riisnæs hvor de argumenterte med at Fischer var en svært god borger av byen og at han burde løslates. Riisnæs svarte at han var prinsipielt enig i at alle jøder i Norge burde fjernes.

Fra Trondheim blir han sendt til Kvænagen leir utenfor Tromsø hvor han skal drive med anleggsarbeid. Deretter sitter han en stund på Grini fangeleir før han blir sendt med D/S Monte Rosa til Auschwitz via Hamburg. Han får tatovert inn fangenummer 81968 på armen. Kort tid etter, den andre januar 1943 dør han, dagen etter han fylte femti år.

 

 

 

Kilde

Ove Borøchstein, J. Historien om kristiansundsjødene, Kristiansund 2000.

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 14. nov. 2017 13:05 - Sist endret 14. nov. 2017 13:05