Helene Dora Struck f. Braude

Helene Struck ble født i Oslo i 1912 av foreldrene Benzel og Sara Braude. Hun vokste opp på Grünerløkka, og giftet seg med Walter Struck. De to klarte å flykte over til Sverige og overlevde krigen der.

Helene 7 år gammel, årsskiftet 1919/1920

Helene var bosatt i Korsgata 12. Hun møtte ektemannen Walter Struck gjennom broren Isaks arbeid for Spania. Struck var opprinnelig tysk, men som politisk motstander av nazistenes regime i Tyskland, kunne han ikke bo i landet. Han fikk derfor politisk asyl i Norge. Han var ikke jødisk.

Helene var ansett som skoleflink, men hadde ingen særlig utdanning utover den obligatoriske folkeskolen. Hun arbeidet i en periode i en sybutikk på Majorstuen, og hadde kanskje lært å sy av moren, som hadde livnært seg ved søm i mange år.

 

Et halvt år før Norge ble okkupert, hadde Walter og Helene flyttet til Sarpsborg fordi han forsøkte å få jobb i industrien i byen.  Begge fryktet det nye styret okkupasjonen bragte med seg – hun som jøde, han som politisk motstander, og de flyktet til Sverige allerede samme dag som Norge ble okkupert.

 

De bosatte seg i Stockholm og i februar 1941 fikk de en sønn. Helene overlevde krigen.

Publisert 15. nov. 2017 11:33 - Sist endret 15. nov. 2017 11:33