Harry David Braude

Harry Braude ble født i Oslo i 1919 av foreldrene Sara og Benzel Braude. Han hadde tre eldre søsken, og vokste opp i Oslo. Han ble drept i Auschwitz.

Harry Braude vokste opp på Grünerløkka. Som den eneste av sine søsken fikk han lov til å begynne på gymnaset, men det var klart at det var skuespiller han ønsket å bli. Han brukte mye penger på å se de siste filmene på kino, og etter skoletid tok han dramatimer. Han var bosatt i Korsgata 12.

 

Sannsynligvis fikk han noen småroller på Søilen Teater i Oslo på slutten av 1930-tallet. Han prøvespilte også for en del filmroller, og i 1939 fikk han sin første rolle i filmen De vergeløse. For å livnære seg, var han skredderlærling på Grand Hotel, som hadde en egen skredderstue. Samtidig var han ofte å se på Nationaltheatret, som lå like i nærheten.

 

Han ønsket seg nok en karriere som skuespiller, men okkupasjonen av Norge stanset drømmene hans. Natt til 26. oktober 1942 ble han arrestert hjemme hos seg selv, og deretter ble han ført til Berg konsentrasjonsleir utenfor Tønsberg. En måned senere ble han sendt ut av landet, og første desember kom han til Auschwitz.

 

Harry overlevde den første utvelgelsen, og ble satt til slavearbeid en satellitt-leir, Golleschau. Der, i kulde og snø, skulle han hakke løs steinmasser og slepe tunge sekker. De fikk ett måltid om dagen, og arbeidet aldri mindre enn ti timer. Harry ble mishandlet av vokterne der, og skadene sammen med lite mat gjorde at han ble syk i slutten av desember 1942. Han døde 7. januar 1943.

 

Kilde: Marte Michelet, Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust, Oslo 2014.

Publisert 15. nov. 2017 11:23 - Sist endret 15. nov. 2017 11:24