Hans Reichwald

Hans Reichwald ble født i Wien i 1916. Han kom som flyktning til Norge i 1934, og fem år senere giftet han seg med Edith Rabinowitz. De fikk en sønn sammen. Hans ble drept Auschwitz.

Hans Reichwald vokste opp i Wien i Østerrike, og hadde en teknisk utdanning. Da nazistene tok over makten i Tyskland, ønsket faren at Hans skulle komme seg vekk fra siden mange i Østerrike var enige i Hitlers jødehat. Siden han hadde en onkel i Stavanger, reiste Hans dit i 1934 sammen med broren sin. Der gikk han ett år på Stavanger Elementærtekniske Dagskole, for deretter å reise tilbake til Østerrike igjen.

 

Norske myndigheter mente at det ikke var farlig å være jøde i Østerrike, og det var først i 1938 at han, sammen med broren og foreldrene, fikk oppholdstillatelse i Norge. Tanken var at familien skulle reise videre til USA. Da hadde Nazi-Tyskland tatt over makten i Østerrike, og familien var blitt tvunget til å gi fra seg leiligheten de bodde i og faren fikk ikke beholde jobben han hadde.

 

Reichwald giftet seg med Edith Rabinowitz fra Bergen i 1939, og høsten ett år senere fikk paret sønnen Harry sammen.  

 

I oktober 1942 ble han arrestert fordi han var jøde, og deportert til Auschwitz. Om bord på Donau ble han satt til å skrive ned lister over navnene på jødene som befant seg på båten.

 

 Han overlevde den første utvelgelsen og ble satt til hardt slavearbeid. Mens gjennomsnittlig levetid i dødsleirene bare var noen få måneder, overlevde hans fram til januar 1945 da han sannsynligvis ble skutt under eller døde som et resultat av dødsmarsjene.

 

 

 

Kilde: Arne Vestbø, Moritz Rabinowitz. En biografi. Oslo 2011.

 

Per Kristian Sebak, «…vi blir neppe nogensinne mange her» Jøder i Bergen 1851-1945, Bergen 2008.

 

Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

Bjarte Bruland, Øyenvitner. Rapport etter norske jøders hjemkomst fra konsentrasjonsleirene, Oslo 2012.

 

 

 

 

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:33 - Sist endret 15. nov. 2017 11:33