Georg Rechtenberg

Georg Rechtenberg ble født i Tyskland i 1902, og kom som politisk flyktning til Norge fra Østerrike i 1938. Han overlevde oppholdet i Auschwitz.

Før han flyktet til Norge, hadde han blant annet bodd i Wien sammen med moren sin. Der hadde han jobbet for det sosialdemokratiske partiet, men etter at det ble innført diktatur i 1934 ble partiet hans forbudt. Han ble da aktiv politisk i hemmelighet, men måtte reise til Tsjekkoslovakia to år senere fordi han var redd for å bli arrestert. Han var da gift og hadde en sønn, men de ble skilt.

 

I Norge jobbet han som medhjelper på et tivoli i Haugesund, og bosatte seg i Øvregata 197. Da Norge ble okkupert i april 1940 var han i de frivillige styrkene som kjempet mot tyskerne. Han ble arrestert i september 1940, og løslatt tre måneder senere. Sannsynligvis var han tolk for tyskerne i perioden.

 

Deretter ble han arrestert i oktober 1942, ført til Oslo, så til Berg utenfor Tønsberg og til slutt sendt til Auschwitz. Etter å ha blitt barbert for alt hår på kroppen og tildelt fillete klær, ble han, som fange nr 79207, satt til hardt slavearbeid. Han fortalte i ettertid at det var dårlig og lite mat, at han hadde lite klær og at det var forferdelig kaldt, og at han ble mishandlet for et hvert påskudd vokterne kunne finne på. I etterkant fortalte han at han hadde jobbet som pleier, veiarbeider, liktransportør, maler, elektriker, skriver og drittfarer i leiren. Han fortalte også at han hadde sett mennesker dø på alle mulige måter: henging, skyting, sult, kulde, sykdommer, lus og å bli slått i hjel. Etter hvert virket han som pleier for syke personer, og fikk kallenavnet «der kleiner Doktor von Norwegen», den lille legen fra Norge. Og selv om han selv ble alvorlig syk til tider, ble forholdene for ham noe bedre fordi han fikk et arbeid hvor han kunne være innendørs, var mindre fysisk tungt og tidvis få litt mer mat. Og som pleier kunne han hjelpe andre nordmenn han møtte. En av dem var Ernst Hagerup Ellingsen, som etter krigen skrev at «Jeg kan med sikkerhet si at hvis ikke hr. Rechtenberg hadde ydet mig den hjelp som jeg fikk, ville jeg neppe vært blandt de levende fanger som kom tilbake og dette var med fare for selv at komme i store vanskeligheter».

 

Georg Rechtenberg overlevde oppholdet i dødsleiren, og kom tilbake til Norge etter krigen.

 

 

 

Kilder:

Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Georg_Rechenberg

 

Kjersti Dybvig, Folkemordet i Rogaland. Masteroppgave i historiedidaktikk, Universitetet i Stavanger, 2011.

 

Bjarte Bruland, Øyenvitner. Rapport etter norske jøders hjemkomst fra konsentrasjonsleirene, Oslo 2012.

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 14. nov. 2017 13:04 - Sist endret 14. nov. 2017 13:04