Eva Shotland

Eva Shotland ble født i 1908 i Trondheim. Foreldrene var Meyer Leib og Rosa Shotland.  Hun vokste opp i Trondheim og Tromsø. Hun ble drept i Auschwitz i mars 1943.

Da Eva Shotland var nesten fjorten år, flyttet familien til Kirkegata 10 i Tromsø, hvor faren åpnet en forretning. Etter endt obligatorisk skolegang på Gyllenborg pikeskole, tok hun en ettårig handelsskole. Deretter jobbet hun i familiens butikk fram til den ble avviklet av de nazistiske styresmaktene.

 

Eva vokste opp i en familie hvor jødisk kultur og religion var viktig, og faren virket som religiøs leder for det lille jødiske samfunnet som fantes i Tromsø. Samtidig var familien svært aktive i lokalsamfunnet, og særlig i idrettsmiljøet. Brødrene spilte fotball og drev friidrett på høyt nivå. Selv spilte Eva piano, danset ballett og var medlem av Tromsø Turnforening. Etter en oppvisning i 1923 fikk hun tilnavnet «Den lille ballerina». På 1930-tallet var hun å se på scenen i lokale teaterforestillinger.

 

Hun ble arrestert sammen med foreldrene sine i november 1942, bragt til Oslo og deportert i februar 1943. Hun ble myrdet i Auschwitz ved ankomst i mars samme år.                                                

 

Kilde: Henrik Broberg, Da byen ble stille,Tromsø 2014.          

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 14. nov. 2017 12:54 - Sist endret 14. nov. 2017 12:54