Ernst Aberle

Ernst Aberle ble født i 1898 i Tyskland. Han flyktet til Norge i 1939, og bosatte seg på Lillehammer. Han ble arrestert sammen med andre mannlige jøder, men fordi han var gift med en ikke-jødisk kvinne, ble han ikke deportert. Han satt i ulike norske leire under krigen.

Ernst er plassert helt til høyre

Ernst Aberle ble født inn i en jødisk familie i Berlin, Tyskland som den nest yngste av fire søsken. Under første verdenskrig var han soldat i den tyske hæren. Han utdannet seg ferdig til maskiningeniør etter krigen, men forholdene var vanskelige i Tyskland på 1920-tallet, og han mistet jobben flere ganger. Derfor flyttet han og kona Gertrud til Tsjekkoslovakia. Derfra fulgte de med på den nazistiske utviklingen i Tyskland og områdene landet etter hvert okkuperte.

De skjønte at de burde komme seg vekk fra Tsjekkoslovakia, men det var ikke mange land som ønsket jødiske flyktninger. Ved en tilfeldighet kom han i kontakt med Nansenhjelpen i Praha, og høsten1939 fikk de tillatelse til å dra til Norge. Her ble han en av om lag fire hundre jødiske flyktninger som kom til Norge før andre verdenskrig brøt ut.

 

Gertrud og Ernst Aberle bosatte seg på Lillehammer, i Hougens gate 38, hvor han fikk jobb på en ullvarefabrikk fram til han ble arrestert sammen med andre mannlige jøder natt til 26. oktober 1942.

 

Han ble satt i Berg konsentrasjonsleir utenfor Tønsberg sammen med andre jødiske menn. Forholdene der var elendige, og vokterne truet fangene med at de ble skutt dersom de ikke utførte ordre. Fordi han var ansvarlig for utlån av redskap, var han den som ofte fortalte nyheter om krigens gang til de andre fangene. Nyhetene fikk de fra ulovlige aviser som ble smuglet inn i leiren.

 

Fordi kona hans ikke var jødisk, ble ikke Ernst Aberle sendt til en dødsleir. Det samme skjedde også med andre jødiske menn som hadde ikke-jødiske ektefeller. De ble alle værende på Berg. Imidlertid ble Aberle sendt fra Berg til Grini sommeren 1943. Der bodde han på et rom med femten andre jøder, og forholdene for fangene var bedre enn på Berg. Men forholdene var aldri bra. I februar 1944 ble han sendt tilbake til Berg, og da han ble innlagt på sykehus med en øyebetennelse, fikk han besøk av kona si som fortsatt bodde på Lillehammer.

 

2. mai 1945 ble Ernst Aberle og de andre jødiske mennene løslatt og fraktet over grensen til Sverige etter svenske forhandlinger med de tyske myndighetene i Norge.

 

Fordi Ernst Aberle var jøde, hadde tyske myndigheter tatt fra ham statsborgerskapet før andre verdenskrig brøt ut. Derfor var han statsløs, og de norske myndighetene ville først ikke at han kom tilbake til Norge da det var blitt fred. Til slutt ordnet det seg, og han ble gjenforent med Gertrud på Lillehammer. Der bodde ekteparet resten av sine liv.

 

 

Kilde: Ernst Aberle/Arvid Møller, Vi må ikke glemme, Oslo 1980.

 

Carl Haave og Sverre J. Herstad (red.), Quislings hønsegård, Oslo 1948, nettutgave: http://www-bib.hive.no/tekster/tunsberg/quisling/index.html

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 14. nov. 2017 12:57 - Sist endret 15. nov. 2017 11:32