Elias Lasnik

Elias Lasnik ble født i Vilna i 1887. Han flyttet sammen med kjæresten sin, Dora Meszansky, til Norge i 1908. De giftet seg året etter og fikk etter hvert fire piker. Han jobbet som blikkenslager. Elias ble arrestert og deportert til Auschwitz høsten 1942. Han ble gasset i hjel ved ankomst.

Elias Lasnik hadde en stor familie i hovedstaden, men i motsetning til mange andre jødiske menn som drev med butikkvirksomhet, ble han blikkenslagersvenn. I 1921 startet han for seg selv. Familien ble aldri særlig rike, og en som jobbet for dem en stund husker at det om natten ble redd opp senger over alt i den lille leiligheten de bodde i.

 

Elias, Dora, Elise og Kathe Lasnik ble ikke norske statsborgere før i 1931. På slutten av 1930-tallet hadde Elias fått en kronisk lungesykdom og det ble vanskeligere å være blikkenslager på fulltid. Han hjalp også døtrene litt i butikkene deres. De var bosatt i Hertzberggate 7B.

 

Da de mannlige jødene ble arrestert høsten 1942, var Elias innlagt på Lovisenberg sykehus. Han var dårlig og avmagret av det som var blitt en kronisk sykdom. Statspolitiet forsøkte å arrestere ham, men overlege Otto Jervell nektet. Imidlertid ble han arrestert under sterke protester fra Jervell den 25. november – samtidig som datteren Kathe var på besøk.

 

Han ble sendt til Auschwitz og gasset i hjel sammen med kona og to døtre.

 

 

 

Kilde:
Espen Søbye: Kathe, alltid vært i Norge. Oslo, 2003.

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:31 - Sist endret 15. nov. 2017 11:31