Edith Reichwald, f. Rabinowitz

Edith Reichwald ble født i Haugesund I 1918 av foreldrene Moritz og Johanna Rabinowitz. Da hun var ni flyttet hun med moren til Bergen, hvor de hadde slektninger. Hun giftet seg med Hans Reichwald og de fikk sønnen Harry. De ble alle tre drept i Auschwitz.

Portrett av Edith Reichwald, malt av Ole Frøvig

Ole Frøvig sitt maleri av Edith Rabinowitz . I eie av Karmsund Folkemuseum

Edith begynte på Breidablik skole i Haugesund i 1925. Hun fikk gode karakter i nesten alle fag, men var dårlig i kunst og håndverk. To år senere flyttet hun med moren til Bergen, og der gikk hun på Møhlenpris skole. Hun sluttet skolen i 1933, etter å ha fullført obligatorisk skole, men gikk senere på et språkkurs i London og hadde et kort opphold på ballettskole i Sveits.

Hun danset ballett på fritiden, og det var tydelig at hun har talent for dansing. En gang danset hun solo i forbindelse med et arrangement som ble avholdt på Haugalandet, og i avisen dagen etter fikk hun mye skryt for dansen sin.

Tidlig på sommeren i 1939 traff hun Hans Reichwald da hun var på besøk i Stavanger. Han var en flyktning fra Østerrike, som hadde kommet for å bo hos onkelen sin i Stavanger. Edith og Hans giftet seg, og bosatte seg i Kristiansand. Der var han involvert i en av svigerfarens butikker, men da forretningen fikk en plakat hvor det sto «Jødeforretning» på, ble de engstelige. I november 1940 fikk paret en sønn som de kalte Harry. Da var hele den lille familien på flukt fra tyskerne, og gjemte seg på Vestlandet delvis sammen med Ediths far, delvis sammen med Hans’ foreldre.

Edith ble arrestert sammen med sønnen og kvinnelige jødiske familiemedlemmer den 25. november 1942. Hun var da gravid igjen. I februar året etter ble hun deportert til Auschwitz, hvor hun, sønnen og det ufødte barnet ble drept umiddelbart etter ankomst.

 

 

Kilde: Arne Vestbø, Moritz Rabinowitz. En biografi. Oslo 2011.

Per Kristian Sebak, «…vi blir neppe nogensinne mange her». Jøder i Bergen 1851-1945. Bergen, 2008.

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 14. nov. 2017 13:03 - Sist endret 15. nov. 2017 14:40