Dora Lasnik, f. Meszansky

Dora Lasnik ble født i Vilna i nåværende Litauen i 1888. Hun traff Elias Lasnik, og sammen bestemte de seg for å reise fra Russland. De flyttet til Oslo, og fikk etter hvert fire jenter. Dora Lasnik ble deportert, og gasset i hjel ved ankomst til Auschwitz i desember 1942.

Det var vanskelig å være jøde i Russland. De hadde det ofte dårlig økonomisk, det var sterke begrensninger på hva jøder fikk lov til å jobbe med og hvor de kunne bo. I 1908 kom derfor Dora og Elias til Norge. Begge hadde slektninger her, og de giftet seg i 1909.

 

Dora jobbet først på en sigarettfabrikk i hovedstaden, deretter startet hun en liten fruktbutikk i Wilsesgate i sentrum. Etter hvert som hun fikk barn, ble det vanskeligere å tjene penger ute, men hun bidro tidvis til familiens inntekter ved å ta inn leieboere. Under krigen dyrket hun poteter utenfor blokka familien bodde i.

 

Dora ble arrestert sammen med døtrene Anna og Kathe i sitt hjem i Hertzberggate 7B i Oslo natt til 26. november 1942. De ble ført til kaia i Oslo, og deretter til Polen med skip. Dora ble myrdet da hun ankomst Auschwitz.

 

 

 

 

Kilde:
Espen Søbye: Kathe, alltid vært i Norge. Oslo, 2003.

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:31 - Sist endret 15. nov. 2017 11:31