David Joseff

David Joseff ble født i Litauen i 1893, og kom til Norge i 1908. Han var gift med Sofie Joseff, og sammen hadde de tre barn. Han ble drept i Auschwitz.

David var 25 år da han kom til Norge. Han reiste fra Litauen fordi det var dårlige forhold der, både fordi jøder ofte ble forfulgt og fordi det var sterke begrensninger i hva jøder kunne jobbe med og hvor de kunne bo.

 

I Norge traff han Sofie Millamed, og de giftet seg i 1915 i Oslo. De fikk tre barn sammen, Hildur Sara, Selma og Samuel Selmer.

 

De bodde lenge i Oslo hvor de tilhørte Den Israelitiske Menighed der og Sofie hadde familie i byen. David var også vararepresentant i styret for menigheten en kort stund. I perioder har de også bodd i Østfold. Men på slutten av 1930-tallet flyttet de til Solheimveien 3 i Stavanger, hvor David fikk jobb som driftsbestyrer på A/S Vestlandske Gummivarefabrikk i byen. De laget blant annet gummistøvler.

 

26. november 1942 ble han sendt til Auschwitz med skipet Donau. Han overlevde den første utvelgelsen, og ble satt til hardt slavearbeid. Han ble drept helt i begynnelsen av 1943.

 

 

 

Kilder:

 

Bjarte Bruland, Øyenvitner. Rapport etter norske jøders hjemkomst fra konsentrasjonsleirene, Oslo 2012.

 

https://lokalhistoriewiki.no/index.php/Familien_Joseff_i_Brugata

 

Frode Sæland, Herman Beckers krig. Historien om familien Becker og jødene i Rogaland under andre verdenskrig, Oslo, Aschehoug & Co, 2009.

 

 

Skrevet av Vibeke Kieding Banik

Publisert 15. nov. 2017 11:31 - Sist endret 15. nov. 2017 11:31